Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM boicotează şedinţa parlamentului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 septembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 21 septembrie, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor a părăsit sala de şedinţe a parlamentului în semn de protest împotriva uzurpării organului legislativ de către majoritatea parlamentară.

Acest lucru a fost declarat în cadrul briefing-ului de către secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Batrîncea. El a menţionat că la această şedinţă sunt reexaminate legile deja adoptate de Parlament, dar care nu au fost promulgate de preşedinte.

Socialistul a explicat că pentru neaprobarea acestor legi există argumente importante. El a reamintit că este vorba despre 9 proiecte de legi foarte semnificative.

În special, proiectul de lege privind energia prevede că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va forma independent bugetul ANRE şi va stabili salariile: “60 mii lei pe lună nu le ajunge, acum pot fi şi 160″.

Vlad Batrîncea a menţionat că unul dintre proiecte vizează lichidarea Academiei de Ştiinţe, care va duce la dispariţia mediului de cercetare în Republica Moldova şi pune sub semnul întrebării recunoaşterea diplomelor moldoveneşti la nivel internaţional.

Potrivit socialistului, proiectele de lege au fost adoptate în grabă, fără discuţii şi ar putea deveni periculoase. Fracţiunea PSRM intenţiona să susţină poziţia preşedintelui la această şedinţă a parlamentului şi să exprime argumentele cu privire la proiectele prezentate.

Cu toate acestea, deputaţii nu au putut face acest lucru, deoarece speakerul Andrian Candu a uzurpat parlamentul, vorbeşte în numele propriu, şi nu în numele organului legislativ, ceea ce împiedică funcţionarea normală a parlamentului.

“Este o batjocură nu numai asupra preşedintelui, dar şi asupra deputaţilor din parlament care doreau să pună întrebări cu privire la aceste proiecte de legi”, a menţionat socialistul. Potrivit acestuia, actualul parlament nu este funcţional, nu este democratic, nu este legitim, deoarece alegătorii nu au votat pentru o astfel de majoritate în 2014, şi nu protejează interesele cetăţenilor.

Vlad Batrîncea a subliniat că fracţiunea susţine poziţia Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, şi consideră că acest parlament trebuie dizolvat şi organizate alegeri anticipate. În consecinţă, va fi aleasă o altă majoritate parlamentară, care va reflecta interesele poporului, şi va fi format un guvern profesional care nu va realiza reforme inutile fără a înţelege esenţa acestor reforme.

Sursa: psrm.md

CEC a aprobat data de desfăşurare a referendumului de demitere a lui Chirtoacă Participanţii la proteste s-au expus în sprijinul Preşedintelui Republicii Moldova