Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Participanţii la proteste s-au expus în sprijinul Preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 septembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pe 24 septembrie au avut loc mitinguri în trei oraşe ale republicii: Bălţi, Anenii Noi şi Cahul. Protestele naţionale au fost organizate de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. La proteste au participat aproximativ 20 de mii de oameni.

Protestatarii şi-au exprimat sprijinul pentru Preşedintele Republicii Moldova şi au cerut extinderea împuternicirilor sale.

“În primul rând, dorim să permită referendumul. În al doilea rând, la referendum dorim să extindem împuternicirile lui Igor Dodon. În al treilea rând, suntem pentru neutralitate, pentru independenţa Moldovei. Nici un fel de unire cu România sau cu alte state! Un alt lucru foarte important este studierea limbii moldoveneşti în şcoli, şi nu limbii române. Trăim în Moldova. Am fost formaţi mai devreme decât România, deci suntem moldoveni! Suntem internaţionalişti. Avem un stat multinaţional”, a spus un participant la miting.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să se unească: “Nu trebuie să ne pierdem ţara. Trebuie să fim împotriva celor care vor să lichideze ţara noastră. Pentru asta trebuie să ne unim toţi”.

Bogdan Ţîrdea, deputat în parlament din partea PSRM, a declarat la mitingul din Cahul că şase cetăţeni ai României au interzis la trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova să spună “NU” regimului oligarhic.

“Pot să scrie pe hârtie, dar nu pot interzice unei ţări întregi să lupte pentru drepturile sale”, a subliniat Bogdan Ţîrdea.

Secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea a menţionat la mitingul din Bălţi că astăzi “o bandă de intriganţi şi agresori politici îşi bate joc de popor. Dar vrem să le reamintim lui Plahotniuc şi ordonaţilor săi că poporul nu i-a ales şi nu le-a dat putere. Cerem organizarea alegerilor parlamentare anticipate.”

Vlad Batrîncea a explicat de ce protestele PSRM se desfăşoară în regiuni şi nu în capitală: “Vrem să reamintim autorităţilor că Moldova nu este doar Chişinău. Şi când vom veni cu proteste la Chişinău — va fi ultima zi a acestei puteri.”

Deputatul în parlament din partea fracţiunii PSRM, Vladimir Ţurcan, a declarat că “mitingul de astăzi este un avertisment pentru autorităţi: dacă nu vor asculta oamenii, vor exista alte acţiuni”.

Zinaida Greceanîi a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să susţină preşedintele şi să apere ţara

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi a salutat participanţii la mitingul care a avut loc la Bălţi pe 24 septembrie.

Zinaida Greceanîi a reamintit că pe 24 septembrie trebuia să aibă loc referendumul în sprijinul iniţiativelor Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Curtea Constituţională a anulat acest referendum. Totuşi, în pofida acestei decizii, locuitorii republicii au ieşit pe străzi pentru a sprijini preşedintele, pentru a se expune în sprijinul iniţiativelor sale.

“Este vocea poporului care nu mai poate răbda”, a spus Zinaida Greceanîi. Ea a menţionat că nu doar membrii Partidului Socialiştilor, ci toţi cetăţenii Republicii Moldova, care nu sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în ţara lor, au ieşit la proteste. Ei susţin demiterea parlamentului nelegitim, extinderea împuternicirilor preşedintelui, abrogarea legii privind plata miliardelor furate în detrimentul populaţiei şi studierea disciplinei “Istoria Moldovei” în şcoli.

Zinaida Greceanîi a îndemnat cetăţenii republicii să se unească: “Trebuie să fim împotriva celor care vor să ne distrugă republica. Pentru aceasta trebuie să ne unim şi să îl susţinem pe preşedinte. Începând de astăzi, Partidul Socialiştilor anunţă startul Campaniei Naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială şi atribuirea şefului statului a funcţiei de şef al puterii executive în Republica Moldova. Reprezentanţii Partidului Socialiştilor vor merge în fiecare casă şi fiecare apartament, oferind fiecărui locuitor al ţării posibilitatea de a-şi expune opinia despre cel care ar trebui să guverneze ţara — poporul sau o gaşcă de uzurpatori. Ei interzic referendumul, noi însă îl vom desfăşura în fiecare casă”.

Rezoluţia acţiunii naţionale de protest a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Din cauza incompetenţei şi acţiunilor de sabotaj ale Guvernului, situaţia politică şi social-economică din Moldova continuă să se agraveze. Continuă să crească sărăcia în rîndurile populaţiei. Se închid şcoli, licee, instituţii medicale. Cresc preţurile la produsele alimentare, sporesc tarifele la serviciile comunale. Exodul populaţiei din ţară capătă proporţii îngrijorătoare.

În pofida acestei realităţi alarmante, în Moldova continuă procesul de uzurpare a puterii de stat. Ignorînd prevederile Constituţiei Republicii Moldova, o formaţiune politică- Partidul Democrat — şi-a însuşit controlul asupra puterii în stat. Cu toate că în cadrul ultimelor alegeri parlamentare, această formaţiune a obţinut puţin mai mult de 15% din voturile alegătorilor, PD şi-a subordonat toate instituţiile puterii legislative, executive şi judecătoreşti din ţară.

Executînd comanda curatorilor din Occident, regimul aflat la guvernare şi “opoziţia pro-europeană” clientelară îl atacă în mod brutal pe Preşedintele ţării Igor Dodon, ales prin votul direct al întregului popor. Forţele antipopulare şi-au pus ca scop să-i retragă Preşedintelui împuternicirile, astfel lipsindu-l de dreptul de a-şi exercita obligaţiunile prevăzute în Constituţia ţării în calitate de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi a prevederilor ce ţin de domeniul politicii externe şi al apărării.

Acţionînd prin intermediul judecătorilor Curţii Constituţionale, care sînt supuşi controlului politic, guvernarea a interzis referendumul consultativ, la care poporul urma să-şi exprime opinia pe marginea unor probleme de importanţă majoră pentru societatea noastră, precum sînt: legea prin care cetăţenii ţării trebuie să întoarcă miliardul de euro furat din sistemul financiar-bancar al Moldovei; lărgirea împuternicirilor Preşedintelui; reducerea numărului de deputaţi în Parlamentul ţării şi predarea în şcoli a obiectului “Istoria Moldovei”.

În lupta sa disperată de a cîştiga susţinerea Occidentului, regimul a decis să recurgă la procedeul său îndrăgit — abordarea subiectelor de ordin geopolitic, chemarea la ură interetnică, escaladarea tensiunilor în regiunea transnistreană.

În timp ce Preşedintele ţării depune eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă, în timp ce Preşedintele încearcă să obţină revenirea întreprinderilor autohtone cu producţia lor pe piaţa rusă; în timp ce Preşedintele luptă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru sute de mii de migranţi, muncitori moldoveni în Rusia, şi familiile acestora, regimul de la guvernare desfăşoară intenţionat acţiuni orchestrate, ostile faţă de Rusia: nu permite accesul în ţară a viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, deportează din Moldova artişti şi jurnalişti ruşi, face demersuri antiruseşti în cadrul Adunării Generale ONU, încearcă să interzică difuzarea ştirilor şi a emisiunilor televizate informaţional-analitice din Rusia.

Ignorînd cu brutalitate principiul constituţional de neutralitate a Republicii Moldova şi încălcînd decretele Comandantului suprem al ţării, Guvernul controlat de PDM face tot posibilul ca să trimită trupe armate pentru a participa la exerciţiile militare NATO. La funcţia de ministru al Apărării, una dintre cele mai importante funcţii din ţară, Partidul Democrat promovează cu insistenţă o persoană absolut incompetentă — un parvenit politic.

În timp ce Preşedintele depune eforturi pentru reintegrarea ţării şi reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, Guvernul provoacă escaladarea tensiunii între cele două maluri ale Nistrului. Tentativele de denunţare a Acordului din 1992 şi cererile insistente ale Partidului Democrat de a lichida formatul pacificator, riscă să degenereze în escaladarea de noi tensiuni pe Nistru.

În pofida prevederilor Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei aprobat în anul 1994, Partidul Democrat exclude din proiectele de lege dispoziţii de importanţă vitală pentru Autonomia Găgăuză şi locuitorii ei, astfel provocînd valuri de nemulţumire în regiunile ţării.

Deosebit de cinice şi de răuvoitoare sînt încercările Partidului Democrat de a aplica, prin intermediul Parlamentului, amendamente la Constituţie care, contrar voinţei a peste 55% din cetăţenii Moldovei — susţinători ai aderării la Uniunea Economică Eurasiatică — prevăd excluderea unei alternative pentru cursul de integrare europeană a ţării. Acest fapt va conduce la apariţia unor procese destabilizatoare în interiorul ţării, va conduce la manifestări de confruntare civilă. Cursul de politică externă al ţării poate fi determinat doar în cadrul unui referendum.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova pune la curent Guvernul şi majoritatea parlamentară, ambele controlate de Partidul Democrat, că în articolului 2 al Constituţiei Republicii Moldova se stipulează: “Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Pornind de la faptul că Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, este ales în această funcţie prin votul direct al poporului, rezultă că el este unicul conducător legitim al ţării care exprimă direct voinţa poporului, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova lansează iniţiativa de a schimba forma de guvernămît şi de a trecere la forma prezidenţială de guvernămînt. Preşedintele ales de popor, poartă răspundere personală în faţa cetăţenilor, de aceea trebuie să i se atribuie împuternicirea de a numi Guvernul. Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniştri trebuie să poarte răspundere personală în faţa Preşedintelui şi a poporului ţării.

Ţinînd cont de faptul că regimul aflat la guvernare a refuzat poporului Moldovei să-şi exprime opinia în cadrul unui referendum consultativ, unica modalitate în care cetăţenii pot să-şi exprime deschis voinţa, sînt alegerile parlamentare anticipate.

Referendumul naţional propus de Preşedintele ţării Igor Dodon, se va desfăşura indiferent de condiţiile ostile în care sîntem obligaţi să activăm.

Începînd cu ziua de astăzi, 24 septembrie 2017, Partidul Socialiştilor anunţă startul Campaniei Naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială şi atribuirea şefului statului a funcţiei de şef al puterii executive în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să colectăm cel puţin 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot. În cadrul acestei campanii, reprezentanţii Partidului Socialiştilor vor mergem din casă în casă, de la un apartament la altul, oferind astfel fiecărui locuitor al ţării posibilitatea de a-şi expune opinia despre cel care ar trebui să guverneze ţara — poporul sau o gaşcă de uzurpatori ai puterii în stat.

Ei interzic referendumul, noi însă îl vom desfăşura în fiecare casă.

În cazul în care se vor face tentative de destituire din funcţie a Preşedintelui ţării sau se va încerca de a soluţiona prin forţă a conflictului transnistrean, şi Preşedintele Igor Dodon va chema poporul să se întrunească la o Mare Adunare Naţională, noi îi vom răspunde la apel şi vom veni în centrul Chişinăului pentru a salva ţara, odată şi pentru totdeauna, de un regim antipopular şi antistatal.

Spunem un “Nu!” hotărît uzurpării puterii în stat!

Toată puterea — poporului!

Sursa: psrm.md

Fracţiunea PSRM boicotează şedinţa parlamentului Până la sfârşitul anului vor fi construite 10 terenuri sportive în localităţile din ţară