Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM spune NU excluderii limbii moldoveneşti din Constituţie!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 13 octombrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă categoric încercările regimului de la guvernare de a schimba în Constituţie denumirea limbii de stat a ţării. Considerăm că această iniţiativă este o nouă acţiune de ofensivă a elitei de la conducere faţă de statalitatea Republicii Moldova.

Această iniţiativă, exprimată de speakerul Parlamentului din partea PDM, Andrian Candu, a fost susţinută de două partide de dreapta pseudo-opoziţioniste — PLDM şi PL. Este o renaştere a “Alianţei pentru Integrare Europeană”, într-un nou format. Anume pentru reconstituirea acestei coaliţii anti-populare şi anti-statale a îndemnat ex-preşedintele României, Traian Băsescu, care nu-şi ascunde convingerile unioniste.

Astăzi, nimeni nu are nicio îndoială că scopul final al acestei iniţiative este lichidarea Moldovei în anul 2018. Deşi a devenit evident că Republica Moldova nu poate adera la UE chiar şi în viitorul îndepărtat, proiectul de unificare cu România, care prevede “eurointegrarea prin uşa din spate”, a devenit planul de bază al grupului de la guvernare.

În special, este ofensatoare promovarea acestei iniţiative anume astăzi, în ajunul aniversării a 100 de ani a Republicii Democratice Moldoveneşti, care a fost nimicită în mod barbar de trupele ocupante române.

PSRM îşi exprimă susţinerea deplină pentru statalitatea şi identitatea moldovenească. Reamintim, că mai mult de 75% din populaţia Republicii Moldova se identifică moldoveni şi numesc limba — moldovenească, aşa cum pe timpuri străvechi îşi numeau limba buneii şi străbuneii lor.

PSRM se declară dispus să se opună iniţiativei de eliminare a denumirii “limba moldovenească” din Constituţie, folosind în acest scop toate mijloacele legale — de la tribuna parlamentară până la protestele la nivel naţional.

PSRM reiterează sprijinul pentru poziţia Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind revenirea disciplinei “Istoria Moldovei” în curriculumul şcolar. Copiii noştri trebuie să studieze istoria Patriei lor, dar nu a unui stat străin.

PSRM solicită declararea ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, care intervine în treburile interne ale unei ţări suverane, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova.

PSRM îndeamnă toate forţele patriotice ale ţării să creeze un Front Comun al Societăţii Civile pentru apărarea statalităţii Moldovei şi identitatea poporului moldovenesc.

Sursa: psrm.md

Partidul Socialiştilor a început Campania electorală la referendumul local privind revocarea lui Dorin Chirtoacă Partidul Socialiştilor îndeamnă cetăţenii să salveze Chişinăul