Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea parlamentară a PSRM şi-a prezentat poziţia cu privire la decizia CC din 17 octombrie

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 octombrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Fracţiunea parlamentară a PSRM, cea mai mare fracţiune din Parlamentul RM, şi-a prezentat astăzi, 19 octombrie, poziţia cu privire la decizia Curţii Constituţionale din 17 octombrie.

Decizia Curţii Constituţionale interpretează articolul 98 alineatul (6) din Constituţie. Potrivit lui, dacă Preşedintele RM refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui membru al guvernului, candidatura este aprobată de preşedintele parlamentului sau de premier. Fiecare caz trebuie să fie examinat de Curtea Constituţională.

Fracţiunea PSRM consideră că această decizie a Curţii Constituţionale “încalcă grav jurisdicţia constituţională, bunul simţ şi normele democratice în Republica Moldova”.

“Principiul sfânt al jurisdicţiei constituţionale şi al statului de drept este separarea puterilor în stat”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, deputatul Vlad Batrîncea. În Republica Moldova există instituţia prezidenţială, există preşedintele ales de tot poporul, pentru care a votat un număr record de alegători în toţi anii de independenţă — 830 de mii.

Decizia Curţii Constituţionale din 17 octombrie este o depăşire gravă a atribuţiilor, consideră socialiştii. CC poate interpreta anumite articole din Constituţie, să elimine unele lacune în legea de bază. Dar, în acest caz, Curtea Constituţională a organizat un spectacol foarte prost regizat în interesul Partidului Democrat, care intenţionează să uzurpeze complet puterea în stat.

Decizia CC este practic o încercare de a elimina Preşedintele din câmpul constituţional al Republicii Moldova, consideră socialiştii. Dar, preşedintele RM este mai mult decât o singură persoană, este o instituţie de stat. Prin decizia sa, Curtea Constituţională nu interpretează unele articole din Constituţie, submină Constituţia, submină parlamentul, care trebuie să aprobe modificările în Constituţie. Curtea Constituţională nu depăşeşte doar atribuţiile sale de serviciu, ci încalcă legislaţia Republicii Moldova.

Astăzi, CC reprezintă un pericol pentru democraţia şi Constituţia RM, afirmă socialiştii. Aceste hotărâri înjosesc cetăţenii RM. Cetăţenii sunt foarte indignaţi.

“Primim zilnic sute şi mii de apeluri, a menţionat Vlad Batrîncea. — Cetăţenii nu pot înţelege de ce au ales un preşedinte, iar şase persoane dintr-o instituţie care se numeşte CC, dar în realitate este deja Curtea Anticonstituţională, îşi permit să-şi bată joc de preşedinte, de popor şi de Constituţie”.

Socialistul a menţionat că astăzi, CC nu corespunde nici Constituţiei, nici democraţiei. Prin urmare, această componenţă a Curţii Constituţionale trebuie să plece, iar toţi cei care au încălcat Constituţia trebuie să răspundă prin lege.

“Suntem cel mai mare partid pro-prezidenţial, cu cea mai mare fracţiune parlamentară. Suntem dispuşi să apărăm preşedintele, Constituţia şi statul de drept în Republica Moldova. După alegerile parlamentare, atunci când vom forma altă majoritate, neapărat vom interveni în legislaţia care reglementează activitatea CC”, a subliniat Vlad Batrîncea.

“Din punct de vedere juridic, această hotărâre a CC este una abuzivă, absurdă şi periculoasă pentru statalitatea Republicii Moldova. Să nu uităm că aceşti şase judecători au cetăţenie dublă, servesc altui stat şi duc o politică de distrugere a statului RM. Paralel se ocupă cu deservirea intereselor majorităţii de la guvernare, dar împotriva poporului şi a statului”, a menţionat deputatul Vladimir Ţurcan.

Deputatul a atras atenţia asupra faptului că guvernul însuşi a înţeles de la bun început că nu va putea folosi prevederea articolului 89 din Constituţie, care prevede condiţiile de demitere a preşedintelui din funcţie. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională despre acest lucru, potrivit căruia CC a adoptat o decizie scandaloasă. Majoritatea de la guvernare înţelege perfect că referendumul nu va ameliora situaţia: oamenii nu-i vor susţine pe ei, ci pe preşedinte. De aceea, ei s-au adresat Curţii Constituţionale pentru ajutor, pentru a găsi alte oportunităţi, “să născocească ceva” pentru a suspenda preşedintele ţării.

Ce a găsit CC? În loc să interpreteze articolul 98 din Constituţie, care prevede procedura de numire-suspendare a membrilor guvernului, ceea ce a fost indicat şi în sesizarea guvernului, CC început să interpreteze mai multe articole, în primul rând, articolul 91 din Constituţie, care prevede interimatul funcţiei.

În consecinţă, Curtea Constituţională a introdus un nou concept, care nu este prevăzut în Constituţie, în loc de “ imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile” — “suspendare temporară”. În consecinţă, conform deciziei Curţii Constituţionale, suspendarea poate fi efectuată chiar şi pentru o zi, pentru o jumătate de zi, pentru o oră — pentru ca persoana care va fi numită temporar în funcţia de preşedinte interimar să poată semna unul sau mai multe documente.

Este absolut absurd, abuziv şi incorect din punct de vedere al dreptului constituţional, dar şi în genere al gramaticii sau al logicii, a menţionat Vladimir Ţurcan. Potrivit lui, dacă aveam parte de o procuratură normală, demult trebuia să fie o autosesizare din partea procuraturii şi să fie pornit dosar penal în privinţa acestor judecători.

“Ceea ce am văzut în ultimele zile se încadrează în scenariul de destrămare şi distrugere a instituţiilor statului. Corect acţionează instituţiile europene că nu alocă bani acestui guvern pentru reformarea justiţiei, deoarece după astfel de hotărâri ale CC, în ţară nu există justiţie”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea. Fracţiunea PSRM va apăra preşedintele, Constituţia şi legile. Vom cere ca legile să fie respectate, astfel încât să nu fie interpretate în folosul anumitor interese.

Sursa: psrm.md

PSRM se declară dispus să ia măsuri hotărîte în vederea protejării Constituţiei şi a instituţiei prezidenţiale PSRM propune lipsirea judecătorilor CC de dubla cetăţenie şi tragerea la răspundere penală