Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM se declară dispus să ia măsuri hotărîte în vederea protejării Constituţiei şi a instituţiei prezidenţiale

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 octombrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor condamnă categoric tentativa de uzurpare a puterii, întreprinsă la data de 17 octombrie de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale va permite să fie numiţi în funcţii acei membri ai guvernului care sunt convenabili unui anumit partid politic — PDM, şi excluderea Preşedintelui Republicii Moldova din acest proces.

Suntem convinşi că Curtea Constituţională trebuie să asigure respectarea normelor constituţionale în ceea ce priveşte principiul fundamental al separării puterilor în stat, asigurând independenţa instituţiilor puterii, pluralismul şi democraţia. În realitate, Curtea Constituţională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic.

Astfel, judecătorii Curţii Constituţionale demonstrează că sunt angajaţi politic, apărînd şi promovînd interesele regimului de la guvernare, ceea ce, de asemenea, constituie o încălcare gravă a normelor inviolabile ale jurisdicţiei constituţionale.

Partidul Socialiştilor este categoric împotriva utilizării Constituţiei ca instrument de uzurpare a puterii, precum şi împotriva acţiunilor Curţii Constituţionale întreprinse în interesele de partid ale PDM. Constituţia trebuie să fie respectată, şi nu ajustată pentru soluţionarea unor probleme de moment ale anumitor politicieni.

La 17 octombrie, a fost creat un precedent grav, când şase persoane, majoritatea fiind cetăţeni ai altui stat, conduse de un fost deputat şi cetăţean român, au discreditat din nou instituţiile de stat ale republicii.

Partidul Socialiştilor este categoric împotriva limitării atribuţiilor şi împuternicirilor Preşedintelui Republicii Moldova ales de popor, pentru care au votat majoritatea cetăţenilor ţării.

Atragem atenţia partenerilor externi ai Republicii Moldova, inclusiv, Comisiei de la Veneţia, asupra faptului că Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu interpretează Constituţia, ci creează norme noi, înlocuind în mare parte textul Legii Fundamentale, fapt care reprezintă o depăşire inacceptabilă a atribuţiilor din partea judecătorii Curţii Constituţionale.

PSRM se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituţiei şi instituţiei preşedintelui, prin toate mijloacele legale — în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a discreditat complet prin jocul murdar în interesul anumitor forţe politice.

Partidul Socialiştilor are drept scop să obţină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenţionează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componenţa actuală a Curţii Constituţionale, să tragă la răspundere judecătorii Curţii Constituţionale — inclusiv la răspundere penală, după o analiză detaliată a deciziilor acestora, precum şi să anuleze deciziile neconstituţionale adoptate de componenţa actuală şi anterioară a CC.

Partidul îşi confirmă intenţia de a lansa acţiuni la scară largă în sprijinul iniţiativelor de extindere a împuternicirilor preşedintelui Republicii Moldova şi trecere la forma prezidenţială de guvernare în Republica Moldova. PSRM este gata să pună capăt nelegiuirii şi dezordinii create la nivel de stat de către regimul de la guvernare.

Adresarea Preşedintelui Igor Dodon către cetăţeni cu ocazia derapajelor anticonstituţionale şi lansării acţiunilor la scară naţională în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!Î

În 2016, poporul Republicii Moldova a recâştigat dreptul de a-şi alege direct Preşedintele. După 20 de ani de aşteptare, pe data de 13 noiembrie 2016, oamenii au ales în mod direct Preşedintele ţării. A fost o victorie istorică a cetăţenilor în lupta cu acei care şi-au închipuit că pot substitui poporul într-un exerciţiu atât de important cum este cel de alegere a şefului statului. Dar, în 2016 a fost câştigată doar o bătălie, nu şi lupta pentru atingerea scopului final — un Preşedinte ales de către popor cu împuterniciri suficiente pentru a soluţiona majoritatea problemelor ţării.

În 2017, am asistat la numeroase acţiuni împotriva Preşedintelui Republicii Moldova, de la cele legate de preluarea instituţiilor subordonate, tentativele permanente de limitare în drepturi, pînă la cea de ieri: suspendarea din funcţie a şefului statului pentru numirea în funcţie a ministrului Apărării, utilizînd la propriu Curtea Constituţională şi făcînd un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat. Încălcînd în cel mai grosolan mod constituţia Republicii Moldova, creînd un precedent în premieră pentru ţară, toată componenţa Curţii Constituţionale s-a discreditat definitiv, iar acţiunile acestor judecători trebuie analizate minuţios prin prisma legii. Ei au încercat să oblige şeful statului să le facă jocul meschin îndreptat împotriva ţării şi instituţiilor statului. Afirm odată în plus cu toată responsabilitatea că în calitate de şef al statului nu voi ceda!

Am mai spus-o de multe ori, repet, port răspundere doar în faţa poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanţă nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sînt de acord, exercitînd această funcţie în numele poporului. Cum am menţionat ieri toate deciziile dubioase ale acestei Curţi Constituţionale vor fi revizuite după alegerile parlamentare.

Majoritatea parlamentară ar fi putut alege o altă cale şi anume impeachementul, dar ei au frică de vocea poporului, ei s-au obişnuit să trişeze, să corupă, să cumpere, dar nu să joace conform regulilor de joc. Conform regulilor de joc ei pierd şi vor pierde.

Stimaţi cetăţeni,

Guvernarea a făcut tot posibilul pentru a diminua din atribuţiile şefului statului, chiar dacă logica lucrurilor spune că, după revenirea la alegerea directă a Preşedintelui de către popor, din contra, prerogativele ar trebui sporite.

În paralel cu aceste atacuri ale guvernării, am fost martorii unor atacuri masive şi care de multe ori au trecut peste orice limită morală din partea aşa-zisei opoziţii pro-europene. Acuzaţii nefondate, atacuri la persoană, provocări de diferit tip, manipulări, linşaj mediatic — toate acestea au fost instrumente de lucru folosite constant de aşa-numita opoziţie pro-europeană împotriva Preşedintelui RM.

În loc să răspundă pozitiv apelului pe care l-am făcut imediat după învestirea în funcţie — de a face front comun împotriva guvernării care a capturat statul, opoziţia pro-europeană a preferat să facă jocul puterii, acel joc care are drept scop distrugerea şi izolarea politică a Preşedintelui RM, neînţelegând că astfel ei au declarat indirect război la peste jumătate din populaţia ţării, care a ales, prin vot direct, Preşedintele

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!

Indiferent de aceste atacuri masive din două părţi, în 2017, am reuşit nu doar să rezistăm, ci şi să obţinem unele rezultate frumoase pentru ţară. În această perioadă, Preşedinţia:

Tot în această perioadă, am pus bazele unor importante procese sociale şi economice ce vor acorda o şansă de viitor Republicii Moldova. Astfel, am demarat un important proiect de amenajare a complexurilor sportive în localităţile, un alt proiect naţional ţine de contribuţia la amenajarea sau reconstrucţia tuturor grădiniţelor din întreaga ţară, facilitarea deschiderii afacerilor în mediul rural ş.a.

Stimaţi compatrioţi!

În condilii dificile, am reuşit să înregistrăm şi succese de ordin politic, în beneficiul cetăţenilor, aşa cum am promis în timpul campaniei electorale a alegerilor prezidenţiale.

Cu regret, alte iniţiative legislative cu care am venit în calitate de şef al statului şi care vizează în mod special protecţia socială a populaţiei, educaţia, sănătatea, dezvoltarea economică au fost blocate de către guvernare, la fel cum a fost blocată şi iniţiativa de organizare a unui referendum republican consultativ pe data de 24 septembrie 2017. Pentru mine, şi cred că şi pentru oricare dintre dvs., este absolut clar care ar fi fost rezultatele acestui referendum.

Stimaţi cetăţeni!

Pentru Moldova nu există altă soluţie, decît trecerea la o formă de guvernare prezidenţială, cît mai rapid.

Anunţăm despre demararea acţiunilor la scară naţională în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare.

Dragi prieteni!

Timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova s-au tot făcut experimente politice. Cu ce s-au soldat acestea, am văzut cu toţii. De aceea, vă îndemn să conştientizăm importanţa momentului prin care trecem şi să luăm decizia care se impune. Timpul experimentelor a trecut. A venit timpul să ne luăm soarta în mâini şi să ne construim singuri viaţa pe care o merităm cu toţii.

Forma prezidenţiala de guvernare e unica şansă de viitor a Republicii Moldova şi vom valorifica această şansă împreună!

Sursa: psrm.md

Decizia Curţii Constituţionale confirmă necesitatea trecerii la republică prezidenţială Fracţiunea parlamentară a PSRM şi-a prezentat poziţia cu privire la decizia CC din 17 octombrie