Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Decizia Curţii Constituţionale confirmă necesitatea trecerii la republică prezidenţială

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 octombrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul briefingului din 17 octombrie că decizia Curţii Constituţionale privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova este o dovadă suplimentară a necesităţii desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate şi trecerea la republică prezidenţială.

Pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a decis că, în cazul în care Preşedintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui membru al guvernului, candidatura este aprobată de preşedintele parlamentului sau de premier — în fiecare caz concret.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest caz după ce Igor Dodon a refuzat să aprobe candidatura guvernului la funcţia de ministru al Apărării, justificându-şi refuzul prin neprofesionalismul candidatului.

Igor Dodon a declarat la briefing că, astăzi a avut loc un precedent foarte periculos: Curtea Constituţională poate interpreta Constituţia, dar categoric nu poate institui noi norme constituţionale. În acest caz, Curtea Constituţională ne-a prezentat o nouă normă, a menţionat preşedintele.

“Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acţiuni nu pot fi numite”, a declarat Igor Dodon. El a menţionat că va veni timpul când fiecare acţiune şi decizie a Curţii Constituţionale va fi reexaminată.

“Afirm cu toată responsabilitatea că odată cu noua componenţă a parlamentului, constituită după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi asigurată şi o nouă componenţă a Curţii Constituţionale.

Una din priorităţile imediate a Curţii în noua sa componenţă va fi revizuirea integrală a multor decizii care au fost luate şi poartă un caracter antistatal, vine să submineze autoritatea instituţiilor în stat, etc.

Totodată, toate acţiunile judecătorilor ultimelor componenţe ale Curţii Constituţionale vor fi supuse unei analize minuţioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului a reamintit cuvintele preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care consideră că într-un stat de drept, preşedintele nu poate critica Curtea Constituţională.

“Acest îndemn poate fi aplicat într-un stat de drept, dar acum doi ani secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a numit Republica Moldova «stat capturat», nu stat de drept”, a menţionat Igor Dodon.

Potrivit lui, în acest caz, guvernarea şi majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. De această dată, ca şi în multe alte cazuri, i-a avut de complici pe judecătorii Curţii Constituţionale.

“Ce înseamnă de fapt decizia de astăzi? Dacă preşedintele ţării nu este de acord cu opinia majorităţii parlamentare, poate sa aleagă din două opţiuni: să cedeze în faţa Guvernului si să semneze ceea cu ce nu este de acord, sau să nu cedeze şi atunci o fac în locul său preşedintele parlamentului sau şeful guvernului.

Ce alegere am? Port răspundere în faţa poporului, nu în faţa lui Candu, Filip şi alţii, şi respectiv nici un fel de instanţă nu mă poate obliga sa semnez ceea cu ce nu sunt de acord, exercitând această funcţie în numele poporului. Să semneze Candu, Filip şi să poarte ei această răspundere”, a spus Igor Dodon.

Preşedintele a subliniat că, în calitate de comandant suprem al Forţelor Armate, nu-l va include pe noul ministru al Apărării în Consiliul Suprem de Securitate şi nu-l va recunoaşte pe ministrul numit de speaker sau premier. Astfel, legitimitatea ministrului va fi egală cu zero.

Igor Dodon a atras atenţia asupra faptului că majoritatea de la guvernare a adoptat calea interpretării constituţiei, şi nu impeachmentul. Preşedintele a propus democraţilor să meargă la referendum şi să se adreseze direct poporului. Lăsaţi oameni să răspundă dacă vor trăi mai bine după numirea unui ministru al Apărării neprofesionist?

Preşedintele a menţionat la sfârşitul briefingului, că autorităţile de la guvernare au avut ocazia să plece în mod democratic. Cu toate acestea, reprezentanţii majorităţii de la guvernare nu au folosit-o, aşa că vor trebui să plece aşa cum au făcut-o. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale demonstrează din nou necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate şi trecerea la o formă de guvernare prezidenţială, a subliniat Igor Dodon.

Sursa: psrm.md

Partidul Socialiştilor îndeamnă cetăţenii să salveze Chişinăul PSRM se declară dispus să ia măsuri hotărîte în vederea protejării Constituţiei şi a instituţiei prezidenţiale