Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

“NU” referendumului — înseamnă “DA” corupţiei!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 octombrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii au prezentat informaţii care demonstrează gradul avansat de corupţie la nivelul conducerii primăriei Chişinău.

Pe 30 octombrie, consilierii fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău au prezentat informaţii documentare care demonstrează gradul avansat de corupţie la nivelul conducerii primăriei.

“Adesea ne întrebăm de ce avem străzi atât de proaste, de ce atât de mult timp se efectuează lucrările de reparaţie a drumurilor pe străzile Alecu Russo, Ştefan cel Mare, Negruzzi, Alecsandri. Acest lucru se datorează faptului că fostul şef al Direcţiei transport din cadrul Primăriei Chişinău, colegul de clasă al primarului Dorin Chirtoacă — Igor Gamreţchi — îşi construieşte o casă de lux în sectorul Rîşcani în valoare de peste un milion de euro, pe o suprafaţă de 1,5 mii metri pătraţi. Oficial, terenul este de 10 hectare, dar de fapt este de 15 hectare. În imaginile video vedem o construcţie de elită cu înălţimea tavanului de până la 8 metri, piscină, saună, hamam. Ne mirăm de ce lucrările de reparaţie a străzilor durează atât de mult”, a declarat la briefing consilierul Alexandr Odinţov.

Potrivit lui, filmuleţul a fost făcut după eliberarea din arest a lui Gamreţchi: “«Cea mai umană curte» l-a condamnat la trei ani cu suspendare cu o perioadă de graţie de 2 ani. Gamreţchi continuă să-şi construiască casa. Apropo, casa este scrisă pe mama funcţionarului, care nu deţine nici un bun şi nu este angajată în afaceri. Igor Gamreţchi deţine, de asemenea, o casă de elită la Buiucani. Se simte atât de nepedepsit încât rescrie în linişte bunurile imobiliare pe mama sa!”

Consilierul a menţionat că Gamreţchi nu este numele său de familie, acesta poartă numele soţiei sale, deoarece “până a veni la primărie, domnul Stoicev a fost nevoit să fure biciclete în Italia şi, prin urmare, împotriva lui a fost deschis un dosar penal. Cu toate acestea, el a fost coleg de clasă cu Dorin Chirtoacă, iar după ce a venit la primărie, a devenit foarte bogat”.

Alexandr Odinţov a reamintit despre filmuleţul liberalilor, în care se spune că cu cele 9 milioane de lei, care vor fi cheltuiţi pentru desfăşurarea referendumului, poţi repara 5 km de drum.

“2 km de drum (de-a lungul străzii Russo) în loc de 8 luni şi 76 milioane de lei — au fost reparaţi în 2,5 ani şi 120 milioane de lei! Exces semnificativ de buget şi de timp. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că au apărut circumstanţe neprevăzute, ci pentru că Gamreţchi îşi construieşte o casă din banii noştri. Sunt indignat atunci când cineva îşi permite să boicoteze procedura democratică a referendumului. Pentru că atunci când spui «NU» referendumului înseamnă că spui «DA» corupţiei!” a declarat socialistul.

Consilierul a anunţat că nu numai casa de elită a fost înregistrată pe mama lui Gamreţchi.

“Înainte de a da în exploatare strada Alecu Russo în decembrie 2014, mama lui Gamreţchi a primit cinci depozite cu o suprafaţă totală de o mie de metri pătraţi, care pe piaţă valorează aproximativ un milion de euro. Este un «otcat». De unde are bani o persoană care nu are business? Anume în momentul dării în exploatare, mama cumpără 5 depozite de un milion de euro. S-a dovedit că depozitele sunt situate pe strada Uzinelor 2, este fostul combinat de produse cerealiere, aici a fost înregistrată firma lui Moldovanu, Financial Investment Group, care desfăşura lucrări de construcţie pe una dintre străzi. O coincidenţă? Nu, domnilor, este corupţie”, a subliniat Alexandr Odinţov.

Socialistul a reamintit că toţi oficialii care au furat şi au fost arestaţi recent, au fost eliberaţi brusc, au ieşit la libertate condiţionat sau cu amenzi, deşi din cauza lor a avut de suferit bugetul primăriei sau bugetul de stat.

“Acesta este un joc al Partidului Democrat şi Partidului Liberal, pentru a-l scoate de sub lovitură pe Dorin Chirtoacă”, a declarat consilierul.

— Prin urmare, pentru a elibera oraşul — nu avem nevoie de nici o politică, ci de desfăşurarea referendumului. În urma procedurii democratice, Chirtoacă trebuie să fie demis. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, aşa cum îşi doresc unele partide pseudoeuropene, care sunt în favoarea corupţiei în primărie, apoi fiţi siguri, după un timp Chirtoacă va fi eliberat şi va reveni la Primărie la începutul lunii decembrie, a subliniat socialistul.

Consilierul s-a adresat cu un îndemn către organele de drept pentru a face o cerere la interpol şi a afla ce alte proprietăţi aparţin oficialilor în străinătate. Potrivit datelor neoficiale, Dorin Chirtoacă şi unchiul său Mihai Ghimpu au proprietăţi imobiliare în mai multe oraşe ale UE.

Sursa: psrm.md

Partidul Socialiştilor a anunţat lansarea Campaniei naţionale privind consultarea cetăţenilor în vederea trecerii la republica prezidenţială Patria noastră este Moldova. Limba noastră este moldovenească.