Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM: Astăzi a avut loc un atac raider fără precedent asupra Primăriei municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 noiembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Deputaţii fracţiunii parlamentare a PSRM, Bogdan Ţîrdea şi Vasile Bolea, precum şi consilierul fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chişinău, Alexandr Odinţov, au susţinut o conferinţă de presă pe 6 noiembrie, în cadrul căreia au argumentat nelegitimitatea numirii viceprimarilor Chişinăului şi necesitatea desfăşurării referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al capitalei.

Potrivit lui Bogdan Ţîrdea, în această dimineaţă a avut loc un atac raider fără precedent asupra Primăriei municipiului Chişinău, efectuat de Partidul Democrat, care a primit doar 2% din voturi la alegerile municipale din 2015.

“Asistăm la o lovitură de stat în cadrul primăriei, la uzurparea întregii puteri în cadrul acestui organ crucial al administraţiei publice locale”, a declarat deputatul.

El a explicat că aşa-zisul “boicot” al referendumului, anunţat de PDM şi PL, susţinut de aşa-numiţii “luptători oligarhi” PAS, DA etc., va conduce la faptul că protejaţii democraţilor vor sta în fruntea primăriei până în 2019.

Boicotul nu-l va salva şi nu-l va ajuta pe Chirtoacă, el va fi condamnat fără dreptul de a ocupa funcţii publice. Dar, boicotul îi va permite lui Plahotniuc să ţină capitala sub control total: oraşul va fi controlat de marionetele PDM — în numele PDM şi în interesul PDM, a menţionat deputatul.

Bogdan Ţîrdea a reamintit că, la alegerile prezidenţiale, Silvia Radu, numită astăzi viceprimar în mod ilegal, a câştigat 0,3 la sută din voturi.

“Acum avem un preşedinte al Parlamentului cu două procente, un prim-ministru cu un procent şi un primar cu 0,3 la sută din voturi. Aceasta se numeşte democraţie europeană”, a spus deputatul.

Astăzi, viceprimarul capitalei, primarul interimar care a fost acuzat de procuratură şi care şi-a recunoscut încălcările legii, aprobă alţi doi viceprimari pe baza Legii privind statutul capitalei, a menţionat deputatul Vasile Bolea. El a reamintit modul în care a fost adoptată în parlament Legea privind statutul capitalei în 2015.

A fost formată o comisie specială din care a făcut parte şi deputatul Vasile Bolea. Grupul de lucru a pregătit proiectul, dar, ca rezultat, un alt document, elaborat de liberali, a fost prezentat parlamentului. Sub presiunea lui Ghimpu, legea a fost votată de democraţi şi liberali.

Conform noii legi, primarului general i s-au atribuit împuterniciri cât mai largi — în detrimentul împuternicirilor Consiliului municipal.

Cu toate acestea, potrivit lui Vasile Bolea, primarul interimar, Nistor Grozavu nu a avut dreptul să numească viceprimari. În plus, nu avea dreptul să numească o persoană care nu a participat deloc la alegerile locale. Acest lucru contrazice nu numai legislaţia locală şi Constituţia, ci şi Carta europeană a autonomiei locale.

“Astăzi, legea este folosită de Partidul Democrat, care a acumulat doar 2% în alegeri, pentru a obţine capitala pe farfurie”, a spus Vasile Bolea.

Deputatul a menţionat că această numire va fi atacată în instanţă.

Consilierul municipal, Alexandr Odinţov, a subliniat că numirea de astăzi este o continuare a fărădelegii neconstituţionale şi ilegale din capitală.

El a reamintit că, potrivit Legii, “primarul general este autoritatea reprezentativă a populaţiei Chişinăului şi puterea executivă a Consiliului municipal ales în baza votului universal, egal şi direct, secret şi liber exprimat”.

Potrivit articolului 17 din Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcţia de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul general numeşte viceprimarul prin dispoziţie, care se aduce la cunoştinţa consiliului municipal.

“Dar nu există o astfel de prevedere în lege, potrivit căreia viceprimarul, care a fost numit primar interimar şi se află sub presiunea organelor de drept, să aprobe viceprimarii. Este o nelegiuire. Locuitorii oraşului au fost pur şi simplu privaţi de dreptul de vot”, a spus Alexandr Odinţov.

El a comunicat că avocaţii vor pregăti un proces privind această numire. Consilierul a cerut ca sistemul judiciar să examineze toate dosarele intentate împotriva foştilor reprezentanţi şi celor activi ai autorităţilor locale din capitală.

Alexandr Odinţov a îndemnat locuitorii capitalei să participe la referendumul din 19 noiembrie şi să voteze pentru demisia lui Chirtoacă: “Numai în acest caz vor avea loc alegeri anticipate şi noi toţi vom putea să ne exercită dreptul de a alege un primar general”.

Referendumul anti-Chirtoacă — unica şansă de a stopa haosul şi acapararea capitalei

Fărădelegile din jurul Primăriei capitalei continuă. Scopul majorităţii de la guvernare este de a prelua controlul deplin asupra Primăriei municipiului Chişinău.

Declaraţia de astăzi a primarului interimar cu privire la numirea viceprimarilor este un act fără precedent care demonstrează dependenţa vizibilă atît a primarului interimar cît şi a persoanelor numite de acesta, faţă de cei care au comandat spectacolul respectiv.

Interpretarea “Legii Ghimpu”, despre pericolul aprobării pe care am preîntîmpinat în repetate rînduri în Parlament, este o crimă la nivelul întregului oraş.

Trebuie de menţionat faptul că, proiectul de decizie privind numirea viceprimarilor nu a trecut prin procedura de consultare cu consilierii municipali. Partidul Socialiştilor consideră că primarul interimar nu a avut dreptul să introducă pe ordinea de zi o astfel de chestiune. În plus, primarul interimar nu este împuternicit să numească viceprimarii.

Înţelegem că, în condiţiile haosului politic care are loc în ţara noastră, este posibilă orice ilegalitate. În acest sens este suficient să ne amintim despre deciziile recente ale Curţii Constituţionale.

Majoritatea parlamentară, controlată de Partidul Democrat, a folosit “Legea Ghimpu” impusă şi promovată de liberali pentru a-şi numi “oamenii săi” în posturile-cheie a organelor executive ale Primăriei.

Partidul Socialiştilor este categoric împotriva unei astfel de “scheme” de promovare a marionetelor şi o va contesta în instanţă.

“Numirea” de astăzi — este ultima încercare de salvare a lui Dorin Chirtoacă. Mai mult, acest pas reprezintă o lovitură directă asupra tuturor normelor general acceptate de democraţie şi drept în lume.

Dacă referendumul nu va avea loc şi Dorin Chirtoacă nu va fi revocat din funcţie, fapt care ar conduce la alegeri anticipate ale primarului general, Primăria municipiului Chişinău va ajunge sub influenţa şi controlul direct al Partidului Democrat. Nu este exclus că acest fapt este rezultatul unei înţelegeri între liberali şi democraţi.

Evident, dacă Dorin Chirtoacă se va întoarce la primărie, el va fi vulnerabil şi, având în vedere faptele lui penale, va fi supus şantajului. Persoanele numite astăzi la funcţia de viceprimar sunt, de asemenea, sub control şi influenţă deplină.

Poziţia noastră este clară. Partidul Socialiştilor îndeamnă toţi chişinăuienii, toţi cei cărora le pasă de soarta capitalei, să iasă la referendum, să obţină demisia primarului, alegeri anticipate şi în primăvară să-şi aleagă candidatul dorit.

Îndemnăm cetăţenii să renunţe la boicot şi să salveze Chişinăul. Acest lucru este posibil numai prin demiterea lui Chirtoacă, prin referendum, şi numirea alegerilor anticipate ale primarului. În caz contrar, majoritatea parlamentară, controlată de Partidul Democrat şi direct de Plahotniuc, va face alegerea în locul nostru, a chişinăuienilor. Astăzi, majoritatea de la guvernare a demonstrat deja disponibilitatea de a face acest lucru.

Cu toţii trebuie să renunţe la ambiţiile politice, să se unească pentru a preveni fărădelegile şi controlul total asupra capitalei, stabilit de către un singur partid care a subminat majoritatea instituţiilor puterii.

Sursa: psrm.md

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova cu privire la represiunile politice şi persecuţiile opoziţiei Socialiştii şi comuniştii au semnat moţiunea simplă asupra activităţii judecătorilor Curţii Constituţionale a RM