Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii şi comuniştii au semnat moţiunea simplă asupra activităţii judecătorilor Curţii Constituţionale a RM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 8 noiembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor au semnat astăzi, 8 noiembrie, împreună cu deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor, moţiunea simplă asupra activităţii judecătorilor Curţii Constituţionale a RM.

În documentul adresat conducerii Parlamentului şi Curţii Constituţionale se menţionează că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să fie independenţi, imparţiali în luarea deciziilor şi să acţioneze în strictă conformitate cu Legea Fundamentală.

Cu toate acestea, pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, şi a publicat mai multe articole unioniste şi contrare adevărului istoric.

Mai mult, Preşedintele Curţii Constituţionale, tot mai des, îşi permite să comenteze nu doar deciziile autorităţii de jurisdicţie constituţională, dar şi anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenţei.

Totodată, Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

Opoziţia parlamentară condamnă cu vehemenţă mai multe hotărâri şi acţiuni distructive ale Curţii Constituţionale, care a demonstrat o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova — Legea Fundamentală a Republicii.

CC a discreditat unica autoritate de jurisdicţie constituţională în stat, care s-a transformat în una din componentele alianţei de guvernare, se menţionează în document.

Potrivit deputaţilor din opoziţie, actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova.

În special, este adusă la cunoştinţă hotărârea #36 din 5.XII.2013 a Înaltei Curţi referitoare la limba oficială vorbită de către cetăţenii Republicii Moldova. În document se menţionează că, această hotărâre nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională.

Avizul Curţii Constituţională din 31.X.2017 numit “decizie de ordin tehnic” încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea naţională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparţine doar întregului popor în cadrul unui referendum, consideră deputaţii.

Deputaţii au numit decizia CC din 26 iulie 2017, prin care Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional, o atentare la dreptul poporului Republicii Moldova de-a exercita, în mod direct, suveranitatea naţională.

O altă “perlă” juridică, constituie Hotărîrea Curţii din 17 octombrie 2017 la sesizarea privind interpretarea unor prevederi ale articolelor 98 alin. (6) din Constituţia Republicii Moldova. Prin respectiva hotărîre Curtea a reiterat faptul atribuirii singură şi a competenţelor de legiuitor constituţional, şi a dispus de fapt instituirea unor proceduri inexistente şi neprevăzute de Constituţie, inventînd aşa numitul interimat a Preşedintelui “pentru o oră”. Această acţiune a fost calificată de aleşii poporului ca “act de uzurpare a puterii de stat”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a pierdut în totalitate dreptul de a se numi autoritate de jurisdicţie constituţională, în actuala componenţă, discreditându-se în faţa întregului popor prin acţiunile şi deciziile sale. Judecătorii care au sprijinit uzurparea puterii de stat urmează să-şi prezinte imediat demisia — solicită deputaţii din opoziţie.

Menţionăm că moţiunea simplă a fost semnată de 24 de deputaţi din fracţiunea PSRM şi 7 deputaţi din fracţiunea PCRM.

Sursa: psrm.md

PSRM: Astăzi a avut loc un atac raider fără precedent asupra Primăriei municipiului Chişinău Socialiştii au cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra legitimităţii numirii Silviei Radu în funcţia de primar interimar al Chişinăului