Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova cu ocazia împlinirii unui an de la alegerea dlui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 13 noiembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Acum un an, pe data de 13 noiembrie 2016, după o pauză de 2 decenii, poporul Republicii Moldova şi-a ales Preşedintele prin vot direct — preşedinte a devenit dl Igor Dodon, care la acea vreme exercita funcţia de preşedinte al Partidului Socialiştilor.

Pentru socialişti această victorie a avut o semnificaţie dublă: în primul rînd, o mare victorie a poporului Republicii Moldova, care a recăpătat dreptul legitim de a-şi alege Preşedintele prin vot direct, popor care a optat pentru cel mai bun şi mai potrivit candidat din toţi pretendenţii la funcţia de Preşedinte al RM; a fost o mare victorie şi a PSRM, care a demonstrat încă o dată că este cea mai influentă formaţiune politică din Moldova, iar liderul ei se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor.

Anul care a trecut a demonstrat că alegerea poporului a fost una corectă. Căci Igor Dodon, din funcţia sa de Preşedinte al Republicii Moldova, a stopat numeroase derapaje şi a blocat multe legi ale guvernării cu profund caracter antipopular; a reuşit să reanimeze relaţiile tradiţionale de prietenie şi de colaborare cu partenerii noştri din Est; a lichidat barajele ce împiedicau exporturile moldoveneşti în Federaţia Rusă; a soluţionat multe probleme cu care se confruntau cetăţenii noştri aflaţi la muncă în Rusia; a reuşit restabilirea prestigiului instituţiei prezidenţiale în societate şi a încrederii oamenilor în această instituţie importantă în stat; a reuşit să creeze un echilibru în viaţa politică din Republica Moldova — instituţia prezidenţială de fiecare dată a intervenit prompt atunci cînd s-a încercat bulversarea şi divizarea societăţii, utilizând principii false şi periculoase, care, concomitent, ar fi dinamitat situaţia politică ţară.

Tot în această perioadă, s-au pus bazele pentru demararea unor procese sociale şi economice ce vor asigura şanse pentru un viitor mai bun cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel, şi-a luat startul un proiect important de amenajare a peste 300 de terenuri sportive în localităţile ţării. Un alt proiect, implementat sub patronajul Primei Doamne, Galina Dodon, vizează reconstrucţia a 100 de grădiniţe din întreaga ţară. De asemenea, Preşedintele a anunţat lansarea unui alt proiect naţional ce prevede înlesniri pentru deschiderea a 300 de afaceri în tot atîtea localităţi ale Moldovei, fapt ce va conduce la crearea de noi locuri de muncă pentru cetăţenii, care astăzi sunt nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune.

Constatăm cu regret că majoritatea iniţiativelor Preşedintelui Dodon au fost zădărnicite de guvernare şi de aşa-zisa opoziţie pro-europeană, care au făcut front comun împotriva şefului statului, încercând izolarea şi eliminarea lui din procesul decizional, din politică şi din viaţa publică. În 2017, am asistat la numeroase acţiuni împotriva Preşedintelui Republicii Moldova, care deseori creau senzaţia că sunt coordonate de un singur centru de comandă.

Am fost cu toţii martori ai încercărilor disperate ale guvernării de a diminua rolul şefului statului în politica externă, de a-l obliga pe Preşedinte să promulge legi cu un caracter vădit antipopular, de a înlătura Preşedinţia din procesul decizional privind detaşarea contingentelor militare la exerciţii, aplicaţii, misiuni peste hotare şi de numire în funcţie a ministrului Apărării, de a bloca activitatea Consiliului Suprem de Securitate — instrument de lucru extrem de important în activitatea Preşedintelui Republicii Moldova etc.

Guvernarea a făcut tot posibilul pentru a limita atribuţiile şefului statului, chiar dacă potrivit logicii, după revenirea la alegerea directă a Preşedintelui de către popor prerogativele lui ar trebui sporite. S-a ajuns pînă la blocarea iniţiativei prezidenţiale de organizare a unui referendum consultativ, planificat pentru 24 septembrie 2017. Or, ce poate fi mai democratic decât un referendumul, cînd cetăţenii îşi exprimă opinia la modul direct!

În paralel cu aceste atacuri ale guvernării, noi toţi am fost martorii unor atacuri masive din partea aşa-zisei opoziţii pro-europene, atacuri care deseori au depăşit orice limite morale şi de comportament în societate. Acuzaţii nefondate, atacuri la persoană, provocări de orice gen, manipulări, linşaj mediatic etc. — toate acestea au fost instrumentele de lucru folosite constant de opoziţia pro-europeană împotriva Preşedintelui Republicii Moldova.

Pornind de la situaţia politică concretă ce s-a creat în Moldova în 2017, dar şi de la speranţele de o viaţă mai bună a cetăţenilor, speranţe legate de activitatea unui Preşedinte ales direct de popor, PSRM a anunţat demararea unei campanii naţionale de colectare a semnăturilor în susţinere a ideii de trecere la forma prezidenţială de guvernare. În prezent, această campanie este în toi, ea va continua şi în 2018, ca la finalul ei să avem colectate circa 1,5 mil. de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot în susţinerea formei de guvernare prezidenţiale.

Numai şi numai aşa Preşedintele Igor Dodon va putea soluţiona problemele cu care se confruntă ţara!

Numai şi numai aşa Republica Moldova va avea viitor!

Sursa: psrm.md

Ceban: Eliberarea lui Chirtoacă este un alt aranjament între Plahotniuc şi Ghimpu, despre care am preîntâmpinat din prima zi PSRM: Chişinăuienilor li se pregăteşte o majorare hoţească a tarifelor