Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au propus măsuri de prevenire a accidentelor produse la sistemele de încălzire în perioada de iarnă

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 decembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Săptămâna trecută, la 7 decembrie, o parte din casele şi spitalele din Chişinău au rămas fără încălzire centralizată din cauza unui accident produs la reţelele de încălzire ale companiei Termoelectrica. Duminică, doar o parte din obiecte au fost conectate la agentul termic.

Potrivit informaţiilor prezentate de consilierii municipali ai fracţiunii PSRM, motivul a fost întreruperea liniei de comunicare dintre CET-1 şi CET-2 de la Chişinău. Consilierii municipali au informat despre acest lucru la o conferinţă de presă special convocată la 11 decembrie.

Potrivit fostului director al CET-2, consilierul Alexandr Comarov, ar trebui înfiinţată o comisie pentru a afla cauzele accidentului, care va verifica pregătirea întreprinderii pentru sezonul de iarnă, caracterul adecvat al reparaţiilor efectuate, testul de presiune şi echipamentul în momentul producerii accidentului.

Alexandr Comarov susţine că principalul motiv care a provocat accidentul — este lipsa monitorizării necesare a stării conductelor.

“Liniile de comunicare au în jur de zeci de ani, sunt în stare gravă şi necesită o atenţie sporită. CET-1 din Chişinău este deconectată. Ea este cea care aprovizionează acest circuit, care a rămas fără agent termic şi este gata să cuprindă o parte semnificativă a oraşului. Atunci când CET-1 este deconectată, siguranţa alimentării cu agent termic a oraşului este redusă semnificativ”, a spus consilierul.

Alexandr Comarov a menţionat măsurile urgente care trebuie întreprinse pentru a preveni un astfel de accident: “În primul rând, trebuie de conectat urgent CET-1 de la Chişinău. În perioada sezonului de încălzire trebuie interzisă deconectarea sursei — toate aceste surse sunt concepute ca un singur organism, care funcţionează pe un circuit propriu şi se acoperă una pe alta. Crearea brigăzilor de urgenţă, asigurarea lor cu numărul necesar de mecanisme, iluminarea pe timp de noapte pentru a reacţiona rapid şi pentru a elimina astfel de incidente. O atenţie specială trebuie acordată monitorizării modificărilor de presiune şi temperatură în lunile reci. În perioada de vară, trebuie de testat la presiune toate conductele vechi ale reţelelor principale şi intra-trimestriale.”

Potrivit consilierului socialist, Vitalie Mucan, consecinţele accidentului puteau fi mult mai grave dacă temperatura aerului scădea semnificativ. El a reamintit că, în urmă cu un an, fracţiunea PSRM în Consiliul municipal a organizat o masă rotundă în cadrul căreia starea complexului termoenergetic a fost recunoscută ca fiind critică. Participanţii la masa rotundă au remarcat atunci eroarea creării colosului Termoelectrica prin combinarea a trei întreprinderi energetice: Termocom, CET-1 şi CET-2. Politica de personal a întreprinderii a fost de asemenea numită incorectă datorită concedierii specialiştilor.

Sursa: psrm.md

PSRM se pronunţă categoric împotriva deschiderii oficiului NATO la Chişinău Orice modificare a Constituţiei poate fi făcută doar de către popor, printr-un referendum