Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Orice modificare a Constituţiei poate fi făcută doar de către popor, printr-un referendum

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 decembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă categoric verdictul Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a aprobat iniţiativa PDM de a include în Constituţie articolul privind integrarea europeană.

Suntem convinşi că orice modificare a Constituţiei ţării poate fi făcută doar de către popor printr-un referendum. Regimul de la guvernare, condus de PDM, care cunoaşte dorinţa poporului, în mod intenţionat nu doreşte organizarea votării şi a dezbaterilor publice.

Astăzi, în toate sondajele, vectorul european este susţinut clar de minoritatea populaţiei ţării. Aceasta a devenit dovada discreditării cursului spre integrare europeană, proclamat timp de 8 ani de autorităţile “pro-europene”, pe fondalul furtului miliardului, sărăcirii populaţiei şi plecării din ţară a 113 persoane în fiecare zi. Propaganda despre “viitorul luminos european” a fost doar un paravan pentru fărădelegile comise de regimul de la guvernare.

Astăzi, încrederea populaţiei în parlament şi guvern a scăzut la un nivel record în istoria Moldovei. Nici un fel de steaguri şi sloganuri pro-europene nu pot să scoată ţara din criza profundă. Pentru a remedia situaţia nu trebuie să modificăm Constituţia, ci să implementăm reformele necesare în economie, să luăm măsuri de protecţie socială a populaţiei, să luptăm împotriva corupţiei şi a incompetenţei în toate sferele administraţiei publice.

Verdictul Curţii Constituţionale, care a devenit în ultimul timp o marionetă a Partidului Democrat, în mod repetat încalcă flagrant Constituţia ţării, pe care trebuie să o protejeze. Articolul 5, alineatul (2) din Constituţie prevede în mod clar: “ Nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. Articolul 2, alineatul (2) din Constituţie prevede: “Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Din punct de vedere tehnic, Parlamentul ţării nu poate modifica Constituţia mai devreme decât în următoarele 6 luni. Partidul Socialiştilor îndeamnă majoritatea parlamentară să nu se teamă de voinţa poporului şi să abordeze problema vectorului geopolitic obligatoriu al ţării în cadrul unui referendum naţional.

PSRM intenţionează să se opună introducerii în Constituţie a dispoziţiilor privind vectorul european al ţării, prin toate mijloacele legale.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au propus măsuri de prevenire a accidentelor produse la sistemele de încălzire în perioada de iarnă Ghenadie Mitriuc: Fracţiunea noastră a făcut alegerea în favoarea statului suveran Republica Moldova