Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Declaraţie privind neparticiparea PUM la alegerile parlamentare anticipate

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 20 iulie 2009
Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova, examinînd şi analizînd obiectiv situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova constată:

  1. Societatea moldovenească s-a polarizat în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 alimentîndu-se şi în continuare de poziţiile partidelor de extremă, care nu pot accepta şi găsi compromisul, nu doresc şi nu pot conlucra în interesul poporului, declanşînd o profundă criză politică şi alegeri anticipate.
  2. Alegerile în Republica Moldova se petrec cu încălcări grave a Codului Electoral , utilizîndu-se resurse administrative ale guvernării, prin coruperea electoratului de către unele partide care au distrus conştiinţa politică şi naţională a cetăţenilor.
  3. Clasa politică din Republica Moldova este preocupată de interese individuale şi mercantile de posturi şi trofee dar nu de interesele ţării şi a poporului.
  4. Republica Moldova este afectată de criza economică mondială ce va avea consecinţe grave nu numai asupra economiei, dar în special asupra sectorului social, minimalizînd calitatea vieţii oamenilor, provocînd neîncredere şi frică în ziua de mîine.
  5. În Republica Moldova se instaurează un sistem de capitalizm primitiv, iar societatea a alunecat în dezmăţ şi desfrîu, într-o situaţie de imoralitate, denaturîndu-se valorile umane, autentice şi creştine. Înfloreşte mercantelizmul, corupţia, protecţionizmul şi favoritizmul.
  6. Republica Moldova rămîne şi în preajma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009 destrămată teritorial. În pericol e pusă independenţa şi suveranitatea ţării.

Partidul Umanist din Moldova consideră că formula democraţiei este două partide jumătate, iar politica trebuie să fie arta compromisului. Acolo unde compromis nu este, politică nu poate fi, rămîne loc numai pentru confruntare şi agresivitate. Anume a treia forţă, existentă în Parlament, poate asigura şi deveni un factor stabilizator.

Pentru consolidarea societăţii, pentru evitarea conflictului social-politic, pentru instaurarea păcii civice şi a dialogului social, pentru consolidarea eşchierului politic de centru, pentru a nu minţi electoratul, PUM declară:

  1. Retragerea Partidului Umanist din Moldova din componenţa partidului politic Uniunea Centristă, din care a făcut parte la proiectul politic la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009
  2. Neparticiparea la alegerile parlamentare anticipate din 29 iule 2009
  3. Partidul Umanist din Moldova face apel către toţi membrii PUM, simpatizanţi, totţi alegătorii din Republica Moldova să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate politică participînd la alegerile parlamentare şi alegînd independenţa şi integritatea teritorială a ţării, democraţia, pacea civică, cultura generală şi politică, morala socială, demnitatea umană, valorile umane şi creştine.

Consiliul Politic PUM

Declaratie PUM cu privire la proiectul de lege “Privind prevenirea si combaterea discriminarii” Partidul Umanist din Moldova propune şi cere Guvernului indexarea lunară a salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor, burselor în corelaţie cu nivelul inflaţiei