Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Partidul Umanist din Moldova propune şi cere Guvernului indexarea lunară a salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor, burselor în corelaţie cu nivelul inflaţiei

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 22 februarie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova, analizind situaţia social-economica, veniturile şi salariile reale ale populaţiei, nivelul de trai, constată, că societatea moldovenească este afectată grav de criza economică. Cca 60% din populaţia ţării se află în pragul sărăciei. Cetăţenii RM apţi de muncă, nu pot suporta cheltuielile şi nu-şi pot satisface necesităţile vieţii. O bună parte a societăţii, preponderent grupurile sociale ale oamenilor vîrstnici, veteranii, ba chiar şi unii tineri, suferă de subnutriţie iar uneori de foame. Este pusă în pericol demnitatea umană. Bolnavii — cronici nu-şi pot asigura medicamentele vital-necesare. Cota de plată a serviciilor constituie cca 70% din pensiile batrînilor. Se majorează discrepanţa dintre cei bogaţi şi cei săraci. Din cauza sărăciei continuă migraţia populaţiei în străinătate, mai ales din spaţiul rural. Are loc depopularizarea satelor moldoveneşti.

Acest fenomen social duce la destrămarea familiilor, la abandonarea copiilor, la carenţe serioase în educaţia noii generaţii, apariţia crimelor în societate, încercările Guvernului de a ameliora situaţia prin diferite alocări şi contribuţii nu se soldează cu succes. Se tensionează situaţia social-politică, care cere o rezolvare constituţională. În aceste circumstanţe, pentru menţinerea nivelului de trai, păstrarea demnităţii umane, PUM propune şi cere Guvernului:

  1. Asigurarea prevederilor art. 47 (1), 126 (2).g) a Constituţiei RM, care obliga statul “…să ia măsuri pentru ca orice om sa aibă un nivel de trai decent…”, “…crearea condiţiilor pentru creşterea calităţii vieţii”.
  2. Aprecierea lunara a minimului de existenta si stabilirea salariului minimal egal cu “minimul de existenta plus 50%”.
  3. Indexarea salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor, burselor cu nivelul inflaţiei de cea 10%. Indexaţiile trebuie efectuate lunar în conformitate cu nivelul inflaţiei.
  4. Stabilirea minimului neimpozabil pentru persoanele fizice de pînă la 1500 de lei (sau la minimul de existenţă).
  5. Majorarea mărimii scutirii anuale pentru persoanele întreţinute cu 500 lei (pînă la 2180 lei).
  6. Dezvoltarea sistemului macroeconomic şi a sectorului real a economiei naţionale, a politicilor investiţionale, în producere, deschiderea locurilor de muncă, promovarea unei politici fiscale stimulatoare.
Preşedintele PUM
Prof. univ. Ion Mereuta
Declaraţie privind neparticiparea PUM la alegerile parlamentare anticipate Guvernanţi si Deputaţi! Ocrotiţi Femeia şi Veţi Salva Naţiunea!