Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Valeriu Pasat: “Voronin m-a eliberat din detenţie după întrevederea cu Putin. Filat a subminat securitatea economică a statului”

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 1 octombrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova, Valeriu Pasat, a declarat că îl consideră pe Vladimir Voronin concurent politic, care a fost nevoit să-l elibereze din detenţie doar după întrevedea cu Vladimir Putin la Moscova.

“În plan politic, desigur Vporonin este duşmanul meu”, a spus Pasat în cadrul emisiunii “Fabrika” la postul de televiziune “Publika”.

În răspunsul la întrebarea despre rolul pe care l-a avut ex-preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin în eliberarea sa din puşcărie, Pasat a accentuat: “Pentru eliberarea mea au intervenit Statele Unite ale Americei, Uniunea Europeană, alte ţări printre care şi Federaţia Rusă. Cu două zile înainte de eliberarea mea din detenţie la Moscova a avut loc o întrevedere a lui Putin cu Voronin. Nu justiţia moldovenească a fost cea care m-a pus în libertate”.

“În plan personal, Voronin mi-a distrus familia”, a afirmat Pasat. După arest mama s-a pomenit pe patul morţii, iar fiica s-a îmbolnăvit, a precizat Pasat.

“În perioada în care eram director al SIS, Voronin m-a rugat să negociez cu Tiraspolul accesul lui în satul Corjeva, pentru a se întâlni cu mama sa. «Nu trebuie să-mi fie interzise vizitele la mama», spunea atunci Voronin. Când am plecat la Moscova, după eliberarea din detenţie, i-am solicitat lui Voronin să-mi permită vizite la mama, dar mi s-a refuzat eliberarea paşaportului moldovenesc şi am fost privat de posibilitatea de a reveni acasă s-o văd pe mama bolnavă. Nu mă voi răzbuna pe Voronin, dar să uit şi să-l iert nu pot”, a spus Valeriu Pasat.

Răspunzând la întrebarea despre primul ministru Vladimir Filat, Pasat a afirmat că blocarea iniţiativei “Bazele ortodoxiei”, presiunile asupra preoţilor, şantajarea Mitropolitului Moldovei cu cererea de a refuza la promovarea iniţiativei l-a făcut să se dezamăgească în premier.

“Cunoscând caracterul lui Filat, pot să spun că în cazul în care acesta va deveni preşedinte, ne vom aminti de Voronin ca şi de cel mai mare democrat”, a spus Pasat.

Liderul PUM a mai relatat că în perioada în care era director al SIS, Filat a fost în vizorul structurii respective, deoarece “într-o anumită măsură submina securitatea economică a statului”.

Serviciul de presă al PUM

Valeriu Pasat a propus depunerea concomitentă a cererilor de aderare la UE şi Uniunea Vamală Rusia — Belarusi — Kazahstan Valeriu Pasat: “Ex-preşedintele Voronin insista ca SIS-ul să colecteze materiale compromiţătoare despre colegii săi de partid”