Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

În spatele campaniei de blocare a iniţiativei “Bazele ortodoxiei” se află sectanţii cu relaţii în guvernul Filat

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 19 octombrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Liderul Partidului Umanist din Moldova, Valeriu Pasat, a declarat că în spatele campaniei de blocare şi atacuri asupra iniţiativei de predare a “Bazelor ortodoxiei” în şcoală stau sectanţii, cu relaţii în Guvernul Filat.

“Noi am propus o pregătire calitativă a introducerii disciplinei «Bazele ortodoxiei» în învăţământul preuniversitar. Proiectul de lege, elaborat de noi, prevede o etapă de pregătire de 3–4 ani pentru instruirea cadrelor didactice, elaborarea manualelor, a curriculei. Guvernul a profanat această idee, introducând studierea «Religiei» în mare grabă şi din motive pur electorale”, a declarat Valeriu Pasat în cadrul conferinţei de presă, susţinută marţi, 19 octombrie.

“Înţelegem de ce partidul Prim-ministrului atacă iniţiativa noastră. Ortodoxia nu este pe placul sectanţilor care au o mare influenţă asupra acestui guvern”, a spus Pasat.

Pasat a amintit că Valeriu Ghileţchi, deputat în parlament pe lista PLDM, care se regăseşte şi în lista pentru alegerile di 28 noiembrie, este episcop baptist.

Pasat a mai specificat: “Pentru Partidul Umanist ar fi o onoare, dacă pe listele sale ar candida preoţi ortodocşi, episcopi, sau însuşi ÎP Mitropolit. Însă, regulile Bisericii nu permit acest lucru. După cum vedem, pentru baptişti nu sunt prescrise astfel de reguli”

În Manifestul politic al liderului Partidului Umanist unul din compartimentele de bază este colaborarea cu Biserica ortodoxă. Propunerile partidului la acest capitol includ desfăşurarea referendumului pentru legea privind introducerea disciplinei “Bazele ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar, încheierea Acordului de colaborare dintre Statul Republica Moldova şi Biserica Ortodoxă şi adoptarea unui pachet de legi privind protecţia socială a clerului moldovenesc care ar include dreptul de la protecţie socială şi la poliţa de asigurare medicală.

Serviciul de presă PUM

Valeriu Pasat la numit trădător pe Valentin Dediu, adjunctul directorului SIS Martorii în “dosarul Pasat” cer penalizarea judecătorului Vasilevici