Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Pasat propune lichidarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 28 octombrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova, Valeriu Pasat propune lichidarea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, deoarece acesta nu face faţă sarcinilor şi nu justifică statutul pe care îl are. Această propunere a lui Pasat se regăseşte în Manifestul politic plasat pe site-ul www.pasat.md.

În document se spune că statul trebuie să ducă o luptă reală cu corupţia, no doar să. Până în prezent am văzut doar mimarea acestei lupte şi evident că nu s-a reuşit lichidarea “schemelor de economie tenebră”, rămâne în continuare influenţa capitalului oligarhic asupra instituţiilor de stat.

Lupta reală cu corupţia, nu mimarea acestei lupte. Lichidarea “schemelor vechi”, excluderea influenţei capitalului oligarhic asupra activităţii structurilor de stat. Lichidarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Monopolismul în acest domeniu important pentru securitatea statului nu s-a justificat. Transferarea unei părţi din personalul CCCEC în subordine Serviciului de Informaţii şi Securitate. Instituirea, în baza personalului disponibil, a două structuri noi — Poliţia fiscală şi Serviciul de informaţii financiare. Stimularea concurenţei între structurile responsabile de lupta cu corupţia şi demascarea “rechinilor” economiei tenebre. Verificarea sistematică a declaraţiilor pe venit şi bunuri imobiliare ale deputaţilor, miniştrilor, judecătorilor, altor demnitari de stat, inclusiv ale celor care nu mai deţin aceste funcţii. Monitorizarea activităţii persoanelor cu venituri foarte mari (aşa numiţii oligarhi) în scopul evitării influenţei lor asupra politicii statului, se spune în Manifest .

Pasat propune reformarea aparatului puterii centrale, diminuarea numărului de ministere maxim până la zece. Interzicerea prin lege a distribuirii funcţiilor în ministere conform “algoritmului de partid”. Ministrul, delegat de partid, poate încadra în activitatea ministerului un număr limitat de consilieri (experţi), care vor pleca din funcţii odată cu ministrul.

Liderul Partidului Umanist se pronunţă pentru lichidarea funcţiei de vice-ministru şi suplinea ei cu cea de secretar de stat care are în atribuţii gestionarea activităţii funcţionarilor angajaţi. Funcţionarii de stat sunt angajaţi în bază de concurs pe un termen de cinci ani. Secretarii de stat şi funcţionarii nu au dreptul să fie membri de partid. Aplicarea aceluiaşi principiu de angajare în funcţie asupra aparatului administraţiei publice locale.

Serviciul de presă al PUM

Martorii în “dosarul Pasat” cer penalizarea judecătorului Vasilevici Partidul Umanist propune formarea unei coaliţii largi apartinice de guvernare