Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Declaraţia Partidului “Renaştere” privind hotărârea Curţii Constituţionale prin care limba română a fost numită drept limbă de stat a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PR / 5 decembrie 2013
Partidul “Renaştere”

Astăzi, 5 decembrie 2012, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a statuat că limba de stat a ţării va fi, de acum încolo, limba română. Curtea a motivat această hotărâre prin faptul că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care este scris că româna este limba oficială a ţării, prevalează asupra Constituţiei Republicii Moldova, în care limba moldovenească este prezentată ca limbă oficială a statului.

Această hotărâre a Curţii Constituţionale trezeşte uimire şi dezamăgire.

Decizia privind faptul că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova este prioritară în raport cu Legea Supremă a ţării nu este argumentată şi nu suportă niciun fel de critică. Această afirmaţie, din punct de vedere juridic, este o absurditate. Ea are dreptul la existenţă doar în calitate de declaraţie politică.

Într-adevăr, Declaraţia de Independenţă a avut un rol relevant în soarta poporului moldovenesc, iar timpul va arăta dacă acesta a fost unul negativ sau pozitiv. Însă, odată cu apariţia Constituţiei Republicii Modova, problema priorităţii este clară şi pentru studenţii de la cursul întâi al facultăţii de drept şi este straniu că această chestiune a provocat discuţii la Curtea Constituţională.

Declaraţia de Independenţă reprezintă un aspect istorico-politic din momentul adoptării Constituţiei, pentru că baza juridică a statului se conţine, fără îndoială, în Legea Supremă a ţării. Această abordare este valabilă în toate ţările civilizate din lume unde există astfel de documente.

Stimaţi judecători ai Curţii Constituţionale! Daţi exemplu de măcar un singur stat în care un act juridic este mai important ca Legea Supremă. Astfel de ţări nu există, în afară de faptul că o astfel de încercare a fost realizată în Moldova. Cu o astfel de Curte Constituţională nu ar trebui să tindem spre Uniunea Europeană, ci spre alt loc.

Din păcate, am asistat la o nouă hotărâre politică a Curţii Constituţionale, care nu are nimic în comun cu aspectul juridic. Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu reprezintă supremaţia Legii, ci interesele politice extremiste ale Partidului Liberal, ceea ce este regretabil.

Biroul Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md

Partidul “Renaştere” nu va permite ca veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei să fie ofensaţi Partidul “Renaştere” a întâmpinat o delegaţie oficială a Partidului Socialist Român