Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Declaraţia Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere” privind referendumul din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PR / 22 ianuarie 2014
Partidul “Renaştere”

Astăzi, 22 ianuarie 2014, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” s-au adresat societăţii civile cu următoarea declaraţie:

Stimaţi concetăţeni! În legătură cu desfăşurarea referendumului din Găgăuzia, preconizat pe 2 februarie 2014, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” aduc la cunoştinţa societăţii civile poziţia formaţiunii în legătură cu acest fapt.

Poporul găgăuz, ca oricare alt popor de pe teritoriul Republicii Moldova, are dreptul de a-şi prezenta părerea despre oricare situaţie din ţară, folosind oricare formă civilizată şi, în primul rând, apelând la desfăşurarea unui referendum.

Plebiscitul din Găgăuzia nu va putea fi împiedicat şi va avea loc categoric, la fel cum poporul găgăuz, prin acest plebiscit, îşi demonstrează dorinţa de a păstra şi de a dezvolta Găgăuzia, ca parte cu drepturi egale în componenţa Republicii Moldova.

Poporul găgăuz va examina următoarele trei întrebări în cadrul referendumului:

  1. “Sunteţi de acord cu vectorul extern de dezvoltare a Republicii Moldova, care este orientat spre aderarea ţării la Uniunea Europeană?”
  2. “Sunteţi de acord cu vectorul extern de dezvoltare a Republicii Moldova, care este orientat spre aderarea ţării la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan)?”
  3. “Sunteţi de acord cu adoptarea proiectului de lege anexat al UTA Găgăuzia privind statutul amânat al poporului Găgăuziei cu privire la autodeterminarea pe plan extern, care permite poporului Găgăuziei să facă uz de drepturile sale privind autodeterminarea vectorului extern în cazul schimbării statutului de ţară independentă a Republicii Moldova?”

Răspunsurile la aceste întrebări vor arăta părerea poporului găgăuz şi, în primul rând, vor demonstra eşecul evident al politicii interne şi al celei externe promovate de actuala conducere a ţării.

Decizia de a organiza un referendum în regiune a apărut din cauza unei serii de întrebări la care nu a fost acordat niciun răspuns clar din partea conducerii ţării şi nu a fost nicio încercare de a reglementa paşnic problemele mai vechi.

Noi, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” declarăm responsabil că anume faptul că guvernarea ţării nu are o poziţie fermă a impus poporul găgăuz să-şi prezinte opinia oficială în acest sens şi, astfel, să fie ascultată părerea poporului multinaţional din Republica Moldova.

Puterea de la Chişinău promovează politica observatorilor, care nu se implică, nu aud nimic, nu văd nimic şi nu spun nimic nimănui. Însă această poziţie poate avea o continuare tragică.

Majoritatea locuitorilor din Republica Moldova, inclusiv găgăuzii, se arată indignaţi de declaraţiile regulate făcute de preşedintele României, Traian Băsescu. Afirmaţiile lui trezesc suspiciuni la capitolul independenţei ţării noastre, prin afirmarea intenţiei de a uni România şi Republica Moldova.

Însă populaţia este şi mai mult indignată de poziţia actualei conduceri a ţării. Nici şeful statului, nici preşedintele Parlamentului, nici prim-ministrul nu au apărat independenţa Republicii Moldova, nu au prezentat o reacţie oficială, nu s-au revoltat! Oare asta înseamnă că actuala conducere a statului lucrează împotriva statalităţii Republicii Moldova? Ori poate guvernarea pregăteşte cedarea fără vărsare de sânge a ţării în mâinile statului vecin România? Sau în viitorul apropiat Moldova va deveni o parte a României? Din păcate, poporul Moldovei nu a primit răspunsuri clare la toate aceste întrebări.

Astfel, nu este de mirare că poporul Găgăuziei a hotărât prin intermediul referendumului să-şi arate poziţia în cazul celor mai stringente chestiuni.

Noi, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” înţelegem îngrijorarea poporului găgăuz şi dorinţa lui de aderare la Uniunea Vamală. Mai mult, credem că acest referendum ar trebui să aibă loc în toate localităţile din ţară, ca guvernarea să afle măcar o dată părerea şi aspiraţiile poporului pe care îl conduc.

Noi, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” îndemnăm guvernarea să apere activ Republica Moldova şi să respingă atacurile şi atentatele asupra independenţei ţării.

Noi, membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” susţinem desfăşurarea referendumului din Găgăuzia, în calitate de instrument prin care se va face cunoscută voinţa poporului de a păstra independenţa Republicii Moldova.

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md

Mesajul de felicitare al liderului Partidului “Renaştere”, Vadim Mişin, cu ocazia Anului Nou 2014 27 ianuarie — Ziua internaţională a comemorării jertfelor Holocaustului