Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Biroul Consiliului Republican al Partidului “Renaştere” aduce felicitări populaţiei din Găgăuzia cu ocazia desfăşurării referendumului

|versiune pentru tipar||
PR / 3 februarie 2014
Partidul “Renaştere”

Membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение”, din numele tuturor membrilor formaţiunii, adresează sincere felicitări locuitorilor din Găgăuzia cu ocazia desfăşurării referendumului, care a avut loc pe 2 februarie 2014.

Este dificil de a da o notă evenimentului care a avut loc în acea zi. Referendumul din Găgăuzia a însemnat începutul unei serii de reforme democratice, a demonstrat existenţa unor forţe sănătoase în cadrul societăţii multinaţionale din Republica Moldova.

Concluzia esenţială a acestui plebiscit constă în conştientizarea faptului că a trecut acel timp când politica statului putea fi făcută pe principala piaţă a capitalei cu ajutorul sutelor de vandali plătiţi, care distrugeau totul în calea lor.

Poporul multinaţional moldovenesc optează pentru valorile democratice, iar asta înseamnă că el are dreptul, în primul rând, la expunerea părerii sale în cazul unor chestiuni vitale.

Inimile noastre sunt pline de mândrie! Suntem mândri de poporul găgăuz, care a demonstrat primul poziţia sa deschisă în legătură cu vectorul extern de dezvoltare a ţării. Într-adevăr, este un gest cu un impact puternic, de care au hotărât să ţină cont şi alte regiuni ale ţării noastre.

Poporul a obosit să tacă! Poporul a obosit de faptul că guvernarea liberală nu ţine cont de părerea oamenilor şi sare cu ochii închişi într-o groază de probleme pe care le va avea ţara noastră atunci când va renunţa la prietenia şi colaborarea cu ţările din spaţiul CSI, în primul rând cu Rusia, şi o aşteaptă soarta iminentă de a deveni cea mai săracă colonie din Europa.

Poporul din Găgăuzia a săvârşit un gest îndrăzneţ! Prin acest exemplu i-a îndemnat şi pe ceilalţi să nu fie o turmă de oi fără voinţă, care îşi alege calea ţinând cont de lătratul câinilor şi biciul ciobanului. Un astfel de plebiscit trebuie să aibă loc la nivel republican, altfel nu vom putea păstra Republica Moldova.

Poporul Republicii Moldova trebuie să se impună pentru a fi respectat. El trebuie să aleagă singur calea care o va urma în viitor. Totodată, puterea nu trebuie să împiedice acest proces, ci să ţină cont şi să fie interesată de părerea poporului multinaţional din Moldova şi să urmeze decizia luată de oameni.

Guvernarea nu trebuie să se teamă de propriul popor şi de cerinţele oamenilor, ci trebuie să-l întrebe ce dorinţe are! Nu trebuie să se teamă ca măcar uneori să iasă din Chişinău şi să comunice cu oamenii, ca să afle cum trăiesc şi ce probleme au.

Puterea de la Chişinău s-a autobaricadat, se coace în suc propriu şi îi este frică să dea ochii cu propriul popor, să afle că majoritatea populaţiei optează pentru integrarea în Uniunea Vamală şi euroasiatică. Oamenii sunt vigilenţi în legătură cu manipularea făcută de guvernare, care promovează cu disperare ideea eurointegrării cu toate consecinţele sale triste.

Am fost foarte bucuroşi de faptul că poporul găgăuz a fost foarte activ, iar prezenţa la urne a depăşit 70%, ceea ce nu a fost înregistrat niciodată în ultimii douăzeci de ani. Poporul găgăuz a fost unit anume prin această activizare, prin dorinţa de a-şi expune părerea şi de a-şi alege viitorul.

Referendumul care s-a desfăşurat în Găgăuzia a avut ecou în alte regiuni ale ţării noastre. Consultări privind necesitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală au avut loc la Taraclia şi Basarabeasca. Totodată, zeci de localităţi, printre care Chişinău, Bălţi, Cahul, Briceni, Drochia, Nisporeni, Călăraşi şi Ungheni, şi-au exprimat solidaritatea faţă de acţiunea găgăuzilor. Asta înseamnă că poporul din Moldova se trezeşte încet dintr-un somn adânc şi în curând îşi va reveni în forţă!

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md

Chişinăul blochează Tiraspolul Dorin Chirtoacă este împotriva orfanilor