Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Vasile Tarlev a apreciat pozitiv rolul Rusiei în soluţionarea problemei transnistrene

|versiune pentru tipar||
UCM / 20 martie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

In comentariul acordat ziarului “Коммерсант PLUS” pe marginea intrevederii de la Moscova a presedintelui Vladimir Voronin si Igor Smirnov, organizata de Dmitri Medvedev, presedintele Federatiei Ruse, liderul UCM Vasile Tarlev a mentionat:

“Ne dam bine seama ca problema transnistreana nu se va solutiona imediat dupa aceasta intrevedere. Administratia presedintelui Voronin timp de opt ani a demonstrat convingator incapacitatea sa de a purta tratative. Inconsecventa manifestata de Chisinau in raport cu Transnistria a condus la faptul ca in Tiraspol Chisinaul nu este credibil.

Totodata nu vad nimic rau sau nepotrivit in modalitatea de purtare a negocierilor in mai multe formate, inclusiv in cel «2+1». Nu exclud nici formatul «1+1».

Daca reprezentantii Moldovei si Tarnsnistriei desinestator vor ajunge la o intelegere comuna, aceasta va fi o intelegere mult mai stabila si rezonabila, decit in cazul cind cineva din exterior le va propune un proiect de acord. In cazul dat intotdeauna va exista pericolul in care o parte sau alta ar putea declara cu orice ocazie ca acest acord le-a fost impus si ca el nu le este convenabil. Iar aceasta, la rindul sau, ar provoca conflicte noi.

In ceea ce priveste Rusia, ea niciodata nu ne-a impus si nu ne impune careva solutii, ci isi indeplineste rolul de pacificator si mediator.

Rusia este istoric prietenul nostru bun si de nadejde, iar interesul sau in regiunea data consta in necesitatea de a mentine pacea si prietenia, de a nu admite dezlantuirea unor conflicte noi, mai ales armate.

Rusia a declarat in mod clar ca de indata ce ne vom intelege noi intre noi, ea este gata sa modifice operatiunea sa de mentinere a pacii de pe malul Nistrului intr-o misiune sub egida OSCE.

Dupa venirea la putere a partidului nostru, noi vom face tot ce-i posibil si vom utiliza toate instrumentele disponibile pentru reluarea complexa a procesului de reglementare si vom recurge la negocieri imediate cu Tiraspolul, fara ultimatumuri.

In primul rind vom elimina toate gafele pe care le-a comis administratia lui Voronin in procesul de reglementare si care descrimineaza si umileste locuitorii din Transnstria, precum si-i impiedica sa creada in intentiile bune ale Chisianului. Sint increzut ca aceasta este unica cale corecta, care daca va fi urmata, va conduce la obtinerea scopului multrivnit — restabilirea politica si teritoriala a tarii noastre”.

Sursa: www.ucm.md
Tineretul centrist participă la crearea “centurii ţărilor prietene” în jurul Moldovei “Grija faţă de om” — este un obiectiv primordial pentru Uniunea Centristă din Moldova