Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

“Grija faţă de om” — este un obiectiv primordial pentru Uniunea Centristă din Moldova

|versiune pentru tipar||
UCM / 23 martie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Pe data de 23 martie in incinta INFOTAG a avut loc o conferinta de presa sustinuta deVasile Tarlev, liderul partidului Uniunea Cnentrista din Moldova si dedicata chestiunilor din blocul social al programului preelectoral al partidului.

Vasile Tarlev a mentionat ca in pofida afirmatiilor centrului de propaganda a partidului comunistilor, situatia sociala din Moldova ramine a fi extrem de dificila, iar pe fondalul crizei economice mondiale se agraveaza tot mai mult.

Potrivit liderului UCM, promovarea de catre partidul de guvernamint a unei politice monetare incorecte, prin care se mentine artificial rata inalta a monedei nationale, conduce la distrugerea producatorului autohton si a exportului, precum si la micsorarea alocatiilor la buget si, respectiv, la micsorarea cheltuielilor bugetare pentru necesitatile sociale. Cresc preturile la marfurile de prima necesitate, medicamente, se majoreaza tarifele pentru serviciile comunale. Se reduce catastrofal gama de produse alimentare comercializate la preturi accesibile pentru cetateni si in special pentru pensionari.

Vasile Tarlev a declarat ca partidul Uniunea Centrista din Moldova tinde sa obtina Victoria in alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 in vederea realizarii, odata cu accederea la putere, a planurilor elaborate de renastere si modernizare a economiei nationale, de protejare a producatorului autohton, precum si de implementare a actiunilor anticriza.

In opinia lui Vasile Tarlev, solutionarea urgenta a problemelor sociale poate fi realizata doar prin renasterea uzinelor si fabricelor moldovenesti, societatilor agro-industriale, atragerii in acest proces a intregului popor, deschiderii locurilor noi de munca cu remunerare adecvata, majorarea alocatiilor la bugetul de stat si a cheltuielilor pentru sfera sociala.

“Uniunea Centrista din Moldova tinde sa creeze in Moldova o economie eficienta profitabila, sa elibireze tara noastra de dependenta excesiva fata de importuri, sa stopeze jefuirea poporului si a statului de catre monopolisti, oligarhi si speculanti. UCM intentioneaza sa puna sub un control al poporului fiecare leu cheltuit din buget, astfel reorientind politica de stat la asigurarea bunastarii nu doar a intregului popor in general, ci si a fiecarui cetatean in parte”, a mentionat Vasile Tarlev.

Referindu-se la reforma sistemului de pensii, Vasile Tarlev a menţionat că UCM, obtinind Victoria si venind la putere, va acorda o atentie primordiala problemelor sociale cu care se confrunta pensionarii, veteranii, invalizii si alte categorii vulnerabile ale societatii. Noi vom anula toate datoriile care s-au acumulat pina la momentul de fata pentru energia termica, vom elimina intermediarii care paraziteaza pe jefuirea consumatorilor din contul stabilirii unor tarife ireale pentru energia termica. Vom revizui toate tarifile stabilite la serviciile comunale, inclusiv a celor pentru energia termica, apa si canalizare, energie electrica si vom efectua diferentierea acestora in directia micsorarii.

Partidul nostru va introduce modificari in legislatie prin care va crea un sistem de pensionare nou, care va fi completat din trei surse — stat, cetatean, angajator. Vom adauga un articol special in Constitutie — “Moldova — stat social”, cu toate garantiile si consecintele care recurg din acest fapt.

Totodata Vasile Tarlev a exprimat ingrijorare vizavi de starea reala in care se afla sistemul de sanatate din Moldova. Acest sistem, a spus el, este într-o stare deplorabila si nu corespunde cerintelor cetatenilor nostri, el nu lucreaza pentru oameni si in beneficiul lor, dar impotriva oamenilor. “Uniunea centrista din Moldova, — a spus Vasile Tarlev,-obtinind Victoria la alegerile parlamentare si venind la putere, intentioneaza sa puna in aplicare o serie de masuri concrete si decisive care au ca scop revitalizarea sistemului naţional de sanatate si ridicarea acestuia la nivelul standardelor europene”.

Printre masurile care vor fi intreprinse de UCM in acest sens odata cu accederea la putere, Vasile Tarlev a numit: organizarea farmaciilor sociale in toate localitatile rurale ale tarii unde toate tipurile de medicamente vor fi eliberate gratis sau cu reduceri esentiale pentru cetatenii cu venituri mici, ce nu depaseste minimul de existenta; asigurarerea gratuita cu polite de asigurare medicala a tuturor cetatenilror care nu dispun de un loc de munca sau de surse de existenta; restabilirea sistemului de efectuare a controalelor medicale regulate gratuite a cetatenilor la locul de trai, de munca si de studii; restabilirea sistemului surorilor de patronaj social pentru ingrijirea persoanelor care necesita acest tip de ingrijire.

Referindu-se la reforma educationala, Vasile Tarlev a spus ca partidul sau, venind la putere, planifica sa adopte o noua lege privind educatia nationala, stiinta si inovatia,sa sprijine profesorii universitari, pedagogii, studentii si elevii.

Serviciul de presă al UCM
Vasile Tarlev a apreciat pozitiv rolul Rusiei în soluţionarea problemei transnistrene Rezultatele “Barometrului” au fost comandate de anumite forţe politice