Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

Partidul Comuniştilor a organizat la Chişinău al doilea Congres Civic

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 mai 2012
Partidul Comuniştilor a organizat la Chişinău al doilea Congres Civic

Pe 1 mai 2012, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat cel de-al doilea Congres Civic cu participarea simpatizanţilor şi conducerii partidului, cerînd demisia guvernării şi alegeri parlamentare anticipate.

Prezent la eveniment, liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că alianţa de guvernare este o ruşine, uzurpează puterea de stat şi lichidează democraţia în Republica Moldova. “Mulţi ne îndeamnă să revenim în Parlament, dar ce să facem acolo. Am înaintat proiecte de legi şi niciunul nu a ajuns să fie discutat în plenul Parlamentului, cu atît mai mult votat. Avem o singură cerinţă, vrem dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Tot ce a făcut guvernarea pînă acum a fost doar să amîne referendumul nostru”, a spus Voronin.

La finele Congresului participanţii au adoptat o rezoluţie în care au cerut demisia guvernării, document care urmează să fie expediat spre examinare instituţiilor internaţionale dar şi Executivului.

După adoptarea rezoluţiei coloana de manifestanţi a participat la un marş de protest care a pornit din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei unde a avut loc Congresul, pînă în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Manifestanţii au purtat drapelele istorice ale Moldovei sau cu simbolica PCRM şi au scandat “Moldova”, “Jos Alianţa”, “Jos uzurpatorii”!

Acţiunea comuniştilor a fost organizată în lipsa autorizaţiei Primăriei mun. Chişinău ca urmare a disputelor privind desfăşurarea mai multor acţiuni de protest preconizate pentru ziua de 1 Mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale.