Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

PCRM a organizat un miting de protest împotriva AIE II

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 februarie 2012
PCRM a organizat un miting de protest împotriva AIE II

Pe 4 februarie 2012, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană, în care a solicitat dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate cel tîrziu în luna aprilie sau mai anul curent.

Cu discursuri în faţa manifestanţilor au ieşit deputaţi comunişti care au îndemnat autorităţile locale şi cetăţenii să nu se supună ordinelor din partea administraţiei centrale şi să creeze comitete raionale care se vor întruni la cel de-al doilea Congres Civic împotriva guvernării.

În alocuţiunea sa, liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că “în curînd se vor împlini trei ani de cînd ei nu pot alege preşedintele, iar între timp condiţiile de trai ale oamenilor nu s-au îmbunătăţit. Protestăm faţă de cei care nu sînt în stare să conducă ţara. Moldova se află în agonie, AIE se ţine de putere ignorînd legea. În acest timp Alianţa nu a făcut nimic pentru a alege preşedintele”. Totodată, preşedintele comunist a anunţat despre intenţia de a uni forţele cu Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, cerînd demisia guvernării actuale.

De asemenea, participanţii la protest au adoptat o rezoluţie în care îndeamnă “să ne unim pentru a opune o rezistenţă şi o nesupunere multilaterală şi neviolentă regimului neconstituţional şi antipopular”. Autorii cer “actualului regim de guvernare să pună capăt menţinerii sale ilegale la putere, să dizolve neîntîrziat Parlamentul şi să numească data alegerilor parlamentare anticipate”. În document se menţionează că “acţiunile vor avea un caracter ascendent şi vor continua în întreaga ţară, pînă cînd cerinţele enunţate mai sus nu vor fi îndeplinite”.

Organizatorii protestului au declarat că intenţionează să desfăşoare proteste în fiecare sîmbătă, pînă cînd Alianţa îşi va da demisia.