Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePUM

Congresul Extraordinar al Partidului Umanist din Moldova

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 19 iunie 2010
Congresul Extraordinar al Partidului Umanist din Moldova

Pe 19 iunie 2010, la Chişinău, a avut loc Congresul Extraordinar al Partidului Umanist din Moldova. Sarcina prioritară a congresului a fost alegerea unui nou preşedinte al partidului. Astfel, fostul ministru al apărării şi ex-directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, a fost ales preşedinte al Partidului Umanist din Moldova, pentru care au votat 123 din cei 128 de delegaţi ai congresului. În calitate de vicepreşedinţi ai PUM au fost aleşi ex-preşedintele partidului Ion Mereuţă, fostul ministru de finanţe şi fostul ambasador al Moldovei în SUA, Mihai Manole şi ex-şeful Statului major al Armatei Naţionale, generalul Ion Coropcean.

Fostul preşedinte al partidului, profesorul Ion Mereuţă, a declarat la congres că “Noi trebuie să luptăm pentru credinţă, pentru omenire, pentru dreptate. Doar cu ajutorul tuturor forţelor, cu ajutorul personalităţilor cunoscute putem atinge acest rezultat. Pasat este o personalitate cunoscută atît în ţară, cît şi peste hotarele ei. Este cunoscut în mediul diplomatic de la Răsărit, dar şi la Bruxelles, în Europa. Acest om este pregătit pentru a exercita orice funcţie în stat”.

La rîndul său, preşedintele nou-ales al PUM, Valeriu Pasat, a declarat că “Partidul Umanist întotdeauna a luptat pentru educaţia morală a tinerei generaţii, pentru predarea «bazelor Ortodoxiei» în învăţămîntul preuniversitar, iar evenimentul de astăzi demonstrează că la procesul de consolidarea a forţelor politice care împărtăşesc valorile creştine — proces care atrage tot mai multe grupuri şi personalităţi diferite — a aderat încă un grup social”. “Începînd de astăzi sîntem împreună. Împreună mergem la popor, pentru a fi mai aproape de el”, a mai spus Pasat. Totodată, făcînd aluzie la iniţiativa de desfăşurarea a unui referendum pentru introducerea în şcoli a religiei ca disciplină obligatorie, Pasat a mai adăugat că “Mişcarea noastră, care a luat naştere la 8 mai în Chişinău, la o adunare în faţa Catedralei şi la care au participat 40 de mii de oameni, devine mai puternică pe zi ce trece. Eu sunt sigur că împreună vom învinge”.