Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2008Curier electoral

Curier electoral din 6 martie 2008

|versiune pentru tipar|

Şedinţa Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei

Preşedintele CEC Piotr Ivanov, a informat că cele 600 mii de lei transferate pe contul Comisiei nu sînt suficienţi, deoarece, cheltuielile preconizate pînă în prezent deja constituie 900 mii lei. Dacă restul banilor nu vor fi alocaşi, anumite etape ale procesului electoral vor fi periclitate. CEC-ul Găgăuziei a demarat seminarele de instruire cu organele electorale din cele trei raionae ce intră în componenta UTA Găgăuzia (Comrat, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti). Listele precizate de alegători includ peste 85 mii de persoane, iar listele de candidaţi au fost publicate în presă şi prezentate organelor electorale. Recent, doi candidaţi au declarat despre retragere din cursă şi astfel, la cele 35 de mandate rămîn să pretindă 159 de concurenţi. A sporit activismul observatorilor, fiind deja acreditaţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale “LADOM”, “Iniţiativa Euroatlantică”, precum şi ai mass-media. (PRO TV Chişinău)

Continuă epopeea ajutorului umanitar rusesc

Serviciul de presă al Preşedinţiei comunică despre faptul că la întrevederea lui Vladimir Voronin cu secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Federaţiei Ruse, Iuri Zubakov s-a discutat şi chestiunea livrării asistenţei umanitare acordate de Federaţia Rusă Republicii Moldova în scopul atenuării consecinţelor secetei din anul 2007. A fost exprimat regretul în legătură cu faptul că chestiunea în cauză a devenit subiectul unei politizări artificiale, Vladimir Voronin pledînd pentru livrarea cît mai grabnică a asistenţei umanitare ruse în Republica Moldova, inclusiv în autonomia găgăuză. Iuri Zubakov l-a informat pe Preşedintele Moldovei că expedierea asistenţei umanitare pe calea ferată deja a început.

Mişcarea “Găgăuzia Unită” s-a adresat către conducerea Republicii Moldova, cu rugămintea de a interveni pentru primirea ajutorului umanitar de care are nevoie populaţia Găgăuziei. În declaraţia Mişcării se menţionează că ajutorul acordat trebuie să fie calificat ca umanitar prin decizia Comisiei pentru ajutoare umanitare, conform actelor prezentate la 26 februarie 2008. la şedinţa din 28 februarie, Comisia nu a examinat respectiva chestiune, motiv pentru care livrarea ajutorului umanitar nu a fost posibilă. (după www.edingagauz.com)