Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 19 iulie 2004
Consiliul Coordonator Naţional (CCN) al Blocului “Moldova Democrată”, la ultima sa şedinţă, s-a pronunţat pe marginea iniţiativei Preşedintelui Vladimir Voronin “Garanţiile proceselor democratice şi libertatea mijloacelor de informare în masă”. Maniera şi contextul, în care s-a lansat acest document, generează rezerve privind sinceritatea liderului comunist, au conchis membrii CCN. Mai ales, că toate iniţiativele lui din ultimii trei ani s-au dovedit a fi trucuri, menite să picteze o imagine pozitivă pe fundalul unor realităţi contrare.

Considerăm, că Preşedintele Voronin a fost nevoit să reacţioneze la multiplele presiuni, făcute asupra conducerii Moldovei de organismele internaţionale, dar şi la mişcarea tot mai amplă pentru libertatea şi corectitudinea alegerilor parlamentare din 2005. Atît factorii externi, cît şi cei interni indică în ultimii ani regresul democraţiei moldoveneşti, au reiterat liderii BMD. Dovada majoră este implicarea incorectă şi brutală a puterii centrale de stat în promovarea candidaţilor comunişti la alegerile locale din 2003. Dar argumentele se regăsesc în toate domeniile: e compromis principiul de separare a puterilor în stat, sistemul judecătoresc e subordonat conducerii de vîrf a ţării, autorităţile locale sunt lipsite de autonomie, mass media publică este aservită puterii, iar presa independentă suportă atacuri şi persecuţii fără precedent. Purtînd răspundere pentru toate aceste derapaje, Preşedintele Voronin ar fi trebuit să lanseze iniţiativa sa în rîndurile Partidului Comuniştilor, aflat la putere. Revenirea la normal, pe care o aşteaptă “Moldova Democrată”, ar însemna aplicarea fidelă de către actualii guvernanţi a normelor şi recomandărilor europene.

De la prezentarea iniţiativei vizate au trecut cîteva săptămîni. CCN al BMD constată, că şi în această perioadă a continuat politica dublelor standarde. Principiile, anunţate de liderul comunist, sunt deja subminate de partidul său şi de acoliţii puterii. Se confirmă, că gestul lui Vladimir Voronin înseamnă doar o încercare disperată de a impresiona capitalele europene.

În acelaşi timp, membrii Consiliului Coordonator Naţional al Blocului declară fortificarea instituţiilor democratice şi a presei libere drept o prioritate indiscutabilă. “Moldova Democrată” este deschisă pentru cooperarea cu toţi partenerii credibili, antrenaţi în acest proces. În primul rînd, se poate miza pe instituţiile internaţionale, pe societatea civilă şi pe partidele de orientare democratică.

Preşedintele BMD, Serafim URECHEAN, a accentuat — “ideia iniţiativei e salutabilă, dar nu cred, că actualii guvernanţi sunt capabili s-o promoveze”. Un suport mult mai real îl constituie “Carta cu privire la Alegeri Libere şi Corecte”, a remarcat dl URECHEAN, apreciind documentul elaborat recent de organizaţiile civile, care formează Coaliţia-2005.

Serviciul de presă al BMD
Scrisoare deschisă liderului PPCD şi proprietarului ziarului FLUX, dlui Iu. Roşca Scrisoare Deschisă către UNESCO