Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie a Preşedintelui BMD

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 11 august 2004
În calitate de Preşedinte al Blocului “Moldova Democrată” (BMD) exprim speranţa, că eforturile conjugate ale OSCE, UE, ONU, Rusiei, României, Ucrainei şi SUA vor repune în drepturi şcolile din estul Moldovei cu predare pe baza grafiei latine. Pînă la sfîrşitul lunii curente autorităţile de la Tiraspol sunt datoare să asigure toate condiţiile, pentru derularea normală a procesului de studii în modul ales de copii şi de părinţii lor.

Suntem recunoscători misiunilor internaţionale, care s-au implicat eficient, obligînd separatiştii să se conformeze regulilor elementare şi protejînd populaţia din stînga Nistrului. Evenimentele de ultimă oră confirmă justeţea adresărilor directe, pe care le-am expediat în adresa UNESCO, Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Comisarului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU. Semnele de ieşire din criza şcolilor inspiră optimism în privinţa şanselor de depăşire a diferendului de pe Nistru.

În acest context, precizez cîteva momente, referitoare la poziţia Preşedintelui şi a liderilor Blocului “Moldova Democrată”, care se denaturează în presa aservită puterii. Confruntarea conducătorilor de la Chişinău şi Tiraspol trebuie să fie menţinută în limitele, care ar proteja de riscuri neîndreptăţite populaţia din estul Moldovei. Readucerea teritoriilor controlate de separatişti sub jurisdicţia constituţională a Republicii Moldova cere aplicarea de măsuri ferme, dar, în acelaşi timp, consecvente, inteligente şi paşnice. Cetăţenii simpli au suferit destul. Este inadmisibilă o nouă afectare a vieţii lor prin tactici, care reanimează tensiunile şi ostilitatea reciprocă. Abandonarea negocierilor de către actuala guvernare este contraproductivă, iată de ce BMD o dezaprobă, la fel ca şi UE, OSCE şi ţările mediatoare.

Cît priveşte formatul şi condiţiile reglementării definitive a conflictului de pe Nistru, ele au nevoie de perfecţionare în scopul de a face procesul mai eficient. Rusia, avînd în vedere influenţa ei, dar şi responsabilitatea pentru evoluţiile din regiune, este chemată să faciliteze reintegrarea teritorială a Moldovei. O condiţie indispensabilă, în acest sens, rezidă în îndeplinirea obligaţiunilor asumate de Moscova la summit-ul OSCE de la Istanbul. Părţile implicate în procesul de reglementare a diferendului nistrean trebuie să accepte echilibrarea formatului de negocieri prin includerea mediatorilor occidentali. Este necesar ca forţele pacificatoare să-şi accentueze neutralitatea, fiind trecute sub egida OSCE, UE sau ONU.

Dar, cel mai important pentru rezolvarea problemei nistrene, nu numai în opinia mea, este ca populaţia de pe malul stâng al Nistrului să fie atrasă printr-un nivelul înalt de viaţă şi de democraţie, realizat pe malul drept. MOLDOVA DEMOCRATĂ constată, cu regret, că acest deziderat este în continuare compromis de actualula conducere. De aceea, stabilizarea situaţiei la moment depinde hotărâtor de implicarea autorităţilor internaţionale. Iar reintegrarea ţării se va întâmpla numai odată cu ameliorarea esenţială a guvernării în Republica Moldova.

Serafim URECHEAN, Preşedinte al Blocului “Moldova Democrată”

Serviciul de presă al BMD
Declaraţie cu privire la situaţia de la Compania “Teleradio-Moldova” Serafim Urechean: Transnistria sau falimentul politic al actualei puteri