Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie a Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 28 septembrie 2004
Blocul “Moldova Democrată” apreciază arestarea celor trei persoane, cu funcţii responsabile în fosta şi actuala conducere a municipiului Chişinău drept o nouă verigă în lanţul de intimidări a principalei forţe democratice de opoziţie din Moldova. Aici se înscriu intervenţia poliţiei la întâlnirea de la Floreşti cu liderul BMD, urmărirea deschisă de către agenţii SIS a reuniunilor BMD din teritoriu, multiplele ameninţări la adresa dlui Serafim Urechean, persecutarea sutelor de membri ai partidelor-membre ale BMD. Conştineţi de incapacitatea lor de a rezolva problemele grave ale cetăţenilor, comuniştii aplică reprimarea tuturor celor, care nu le susţin ideologia şi metodele distructive de guvernare. Birocraţia comunistă simte că a ratat şi atacă Chişinăul, căci exemplul lui arată cine poate conduce eficient o comunitate, cine poate extinde în toată ţara succesele obţinute în capitală.

Reţinerea nejustificată a dlor Modîrcă V., arhitect-şef al Chişinăului, Paladi I., ex-viceprimar şi consilier municipal, şi Cebanenco A., şef-adjunct al direcţiei funciare, este încă o tentativă eşuată de a-l intimida pe dl Serafim Urechean, Primar General al capitalei. Puterea e deranjată de consolidarea forţelor constructive sub conducerea Preşedintelui BMD, şi de susţinerea acestuia în plan regional şi internaţional. Recursul la forţa brutală este un semn al slăbiciunii comuniştilor, care întăreşte şi mai mult convingerea membrilor BMD şi a populaţiei, ca actuala putere e depăşită de timp. Considerăm, că acuzările sînt fabricate la comanda autorităţilor centrale, iar calomnierile în presă încalcă prezumpţia nevinovăţiei, obligatorie într-un stat de drept. Deciziile importante în administraţia publică locală se iau numai prin votul consiliului, bazat pe avizele organelor de specialitate, locale şi centrale. Acest mecanism exclude, practic, posibilitatea funcţionarilor de a face uz de situaţia de serviciu, cum pretinde acuzarea în cazul celor trei. Deaceea, reţinerea şi arestarea pe termen de 30 de zile a dlor Modîrcă, Paladi şi Cebanenco este un abuz. Ancheta trebuie să fie efectuată în stare de libertate, corect şi obiectiv.

Este inadmisibilă repetarea practicilor de arest nemotivat, aplicate în alegerile locale din 2003 şi muşamalizate fără pedepsirea responsabililor de abuzuri. BMD atenţionează forurile democratice europnene privind abaterile grave de la normele de drept, comise în Republica Moldova. În asemenea condiţii, punem serios la îndoială capacitatea actualei guvernări de a asigura corectitudinea în cadrul alegerilor parlamentare din 2005.

Facem apel la rezistenţă împotriva tentativelor de intimidare poliţienească, întreprinse în cele mai proaste tradiţii totalitare de către actuala guvernare din Moldova. Asigurăm întreaga populaţie, că ne vom îndeplini în orice condiţii obligaţiunea de a-i oferi o şansă reală pentru un viitor mai bun. Vom apăra cu hotărâre drepturile omului, iar în cazul încălcării lor grave vom mobiliza întreaga ţară la proteste de masă. Imaginea ţării şi demnitatea umană sînt mai presus decât interesele grupărilor, care încearcă să monopolizeze puterea de stat, ignorînd problemele vitale şi drepturile oamenilor.

Consiliul Coordonator Naţional al BMD
Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată” Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”