Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPSL / 29 septembrie 2004
Ziarul “Timpul” de la 29 septembrie, curent, publică un document, în care Preşedintele Voronin dă indicaţii categorice Procurorului General, Directorului CCCEC şi altor demnitari de stat să “organizeze executarea” măsurilor împotriva Primăriei municipiului Chişinău. Acest fapt constituie o încălcare gravă a atribuţiilor constituţionale ale Preşedintelui ţării. Astfel, devine clar, că sistemul apărării ordinii de drept din stat este subordonat partidului comunist de guvernământ şi folosit ca instrument de represiune. Preşedintele Blocului “Moldova Democrată”, dl Serafim Urechean, a avertizat în repetate rînduri, că în Moldova se instaurează un regim totalitar, care compromite ţara pe plan internaţional.

Distribuirea loturilor de pămînt în municipiul Chişinău este transformată în scandal public cu singurele scopuri de a distruge echipa Primarului General şi de a transmite aceste atribuţii nomenclaturii guvernamentale. Subordonarea sistemului judecătoresc, şantajarea procurorilor prin reangajare condiţionată, folosirea SIS-ului ca organ de poliţie politică, implicarea poliţiei în reprimarea liderilor politici şi civili, crearea unor structuri coercitive subordonate direct conducerii de vîrf, încalcă principiul separării puterilor în stat. Organele de justiţie, de drept, de securitate şi de control lucrează la comanda şi în interesul birocraţiei comuniste.

Este concludentă ignorarea demersurilor presei de a primi rapoartele Curţii de Conturi privind cheltuirea banilor publici la Preşedinţie şi la structurile, care se bucură de protecţia puterii centrale. Populaţiei i se ascunde adevărata dimensiune a corupţiei şi delapidărilor comise de guvernanţi la cel mai înalt nivel. Jurnaliştii, care insistă în aceste demersuri sunt atacaţi. Iar, între timp, se fabrică dosare împotriva autorităţilor locale, deşi tocmai acestea sunt cele mai transparente şi au atribuţii restrînse.

În condiţiile, în care personalităţi publice cunoscute cad jertfă represiunilor, cu atît mai mult, se elimină garanţiile drepturilor şi libertăţilor omului simplu, ale celor arestaţi. “Organizarea executării”, cerută de şeful statului, la sugestia consilierilor săi, poate lua forme nu numai ilegale, ci şi inumane. Conform unor informaţii, de care dispunem la acest moment, cei trei arestaţi din cadrul Primăriei municipiului Chişinău sunt supuşi presiunilor morale şi fizice, pentru a-i impune să accepte acuzaţiile.

Blocul “Moldova Democrată” solicită de urgenţă Comitetul Helsinki, reprezentanţii altor organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de prevenire a torturii, să investigheze operativ situaţia celor trei, aflaţi în arest preventiv. Chemăm populaţia ţării să semnaleze orice abuz din partea organelor de drept şi de control. BMD va extinde serviciile proprii de expertiză juridică şi de asistenţă pentru apărarea drepturilor omului în Moldova, atît la Chişinău cît şi la nivel local. Numai prin curaj, demnitate civică şi competenţă vom reuşi să apărăm oamenii de maşinăria represiunilor politice, declanşată de guvernarea comunistă în Republica Moldova.

Centrul de Presă al BMD
Declaraţie a Blocului “Moldova Democrată” Ieri în Chisinau, azi în satul tau