Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Invitaţia la dialog adresată de Alianţa pentru Integrarea Europeană lui Vladimir Voronin

|versiune pentru tipar||
PLDMPLPDMAMN / 21 august 2009

Stimate domnule Vladimir Voronin,

La 8 august curent, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au constituit coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), cu 53 de mandate în Parlamentul ales pe 29 iulie 2009.

Cele patru forţe politice parlamentare, îndeplinind voinţa de schimbare exprimată de majoritatea alegătorilor, şi-au asumat sarcina de a prelua guvernarea Republicii Moldova, de a constitui administraţia centrală de stat şi de a stabili priorităţile ei.

În perioada de timp de la constituirea sa, Alianţa pentru Integrarea Europeană a desfăşurat un intens proces de dezbatere şi elaborare a obiectivelor, principiilor şi instrumentelor structurale ale noii guvernări a Republicii Moldova. Putem afirma că aceste aspecte au fost deja configurate în cadrul AIE, respectând obiectivele strategice ale ţării, angajamentele internaţionale ale statului nostru şi interesele fundamentale ale poporului, dar pregătind o platformă pentru a le realiza mult mai dinamic, eficient şi durabil.

Obiectivele naţionale fixate de AIE derivă din consensul larg al forţelor politice din Republica Moldova. În mod firesc, la baza următoarei etape a dialogului politic trebuie să stea interesele fundamentale ale societăţii: integrarea europeană şi asigurarea integrităţii teritoriale a republicii, construcţia statului de drept, consolidarea democraţiei, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, plata fără întârziere a pensiilor şi salariilor, eradicarea sărăciei în care se află majoritatea populaţiei, diminuarea impactului crizei economice şi asigurarea stabilităţii în ţară. Considerăm necesar să menţionăm, în acest context, şi principiile aplicate de către dumneavoastră, personal, după alegerile din 5 aprilie 2009, conform cărora majoritatea parlamentară are responsabilitatea şi prerogativa de a nominaliza candidaţii pentru conducerea ţării, de a forma Guvernul şi de a stabili programul lui de activitate. Concomitent, PCRM i se vor respecta drepturile pe care le are ca şi partid de opoziţie şi i se va oferi o parte din funcţiile de conducere din Legislativ.

Stimate domnule Vladimir Voronin,

Alianţa pentru Integrarea Europeană vine cu iniţiativa de a deschide dialogul dintre partidele parlamentare, pentru a conveni asupra soluţiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale, şi vă invită marţi, 25 august 2009, ora 11:00, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari 16) să participaţi la întâlnirea liderilor partidelor parlamentare.

Preşedintele PLDM Vlad Filat
Preşedintele PL Mihai Ghimpu
Preşedintele PDM Marian Lupu
Preşedintele AMN Serafim Urechean
Declaraţie privind constituirea Coaliţiei de guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” Declaraţia Alianţei pentru Integrarea Europeană privind responsabilitatea Partidului Comuniştilor pentru aprofundarea crizei politice şi social-economice din Republica Moldova