Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie comună cu privire la perspectiva alegerilor prezidenţiale

|versiune pentru tipar||
PASPPPDAPLDM / 8 august 2016

Lupta politică presupune concurenţă între partide şi între liderii politici. Interesul ţării, însă, trebuie să primeze faţă de competiţia şi disputele politice. Astăzi, când existenţa Republicii Moldova ca stat democratic este pusă în pericol, nu există loc pentru dezbinare.

După 25 de ani de la proclamarea independenţei, asistăm la un proces de compromitere totală a democraţiei, a statului de drept şi de revenire la un regim autoritar. Suntem guvernaţi de o majoritate ce nu reprezintă cetăţenii şi care încearcă să-şi consolideze puterea prin descurajarea protestelor, prin intimidarea aleşilor locali şi a oponenţilor politici, prin oprimarea presei libere. Justiţia este controlată politic şi acţionează selectiv, iar statul de drept există doar pe hârtie. Instituţiile publice, finanţate din banii cetăţenilor, lucrează împotriva acestora şi a interesului naţional. Investigarea furtului secolului bate pasul pe loc, iar actualul regim urmăreşte adoptarea legii care pune recuperarea miliardelor furate pe seama cetăţenilor şi ne spune cu impertinenţă şi cinism că nici nu vom observa când vom plăti pentru furtul pe care l-au permis şi l-au gestionat guvernanţii. Economia se sufocă din cauza monopolurilor, a concurenţei neloiale şi a controalelor opresive. Singurele “modele de afaceri” care au ajuns să fie de succes sunt spălarea banilor şi corupţia. Avem o guvernare care, în loc să lupte cu aceste abuzuri, le coordonează. În consecinţă, creşte nivelul de sărăcie şi inegalitate în ţară, iar societatea este cuprinsă de frică şi disperare.

Republica Moldova este ţara în care vrem să trăim. Dar nu mai putem tolera situaţia în care am ajuns. Oamenii cer schimbare, iar schimbarea o putem face doar împreună, mobilizând toate forţele sănătoase ale societăţii. Noi împărtăşim aceeaşi viziune: vrem o ţară în care guvernează legea. Ne dorim un stat care serveşte binele celor mulţi, al cetăţenilor, şi nu interesele obscure de grup.

Alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 reprezintă o oportunitate de spargere a acestui sistem corupt, antidemocratic şi antipopular. Suntem decişi să facem front comun şi să folosim această oportunitate în cel mai responsabil mod posibil. PPDA şi PAS şi-au anunţat mai devreme candidaţii pentru alegerile prezidenţiale, Andrei Năstase şi, respectiv, Maia Sandu.

Conştienţi de riscurile pe care le comportă participarea la scrutin a opoziţiei anti-oligarhice cu mai mulţi candidaţi, fapt ce ar avantaja regimul actual, dar şi de necesitatea mobilizării tuturor forţelor sănătoase din societate pentru a asigura victoria în faţa oligarhiei şi a preveni accederea şi menţinerea la putere a forţelor străine intereselor Republicii Moldova, decizia definitivă privind candidatul comun la funcţia de preşedinte, selectat dintre cei doi, se va lua la momentul oportun, în strictă conformitate cu legea electorală, iar opinia cetăţenilor în identificarea acestui candidat va fi decisivă.

Constatăm, cu regret, că din acest proces a ieşit un partid, care a preferat unificării eforturilor împotriva unui regim oligarhic încheierea unui acord colaboraţionist cu acesta, inclusiv în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Condamnăm această acţiune de dezbinare a frontului comun anti-oligarhic. Susţinerea unei guvernări vădit antipopulare va duce la discreditarea în continuare a valorilor democratice şi a parcursului european în ochii cetăţenilor Republicii Moldova.

Totodată, ne exprimăm îngrijorarea în raport cu modul de desfăşurare a campaniei electorale. Fraudarea alegerilor a început deja. Datele recensământului nu au fost făcute publice, ceea ce facilitează frauda din partea autorităţilor. Finanţarea partidelor politice se face în continuare cu grave încălcări ale legislaţiei şi în condiţii de transparenţă scăzută. Concentrarea surselor media în mâinile unei singure persoane creează condiţii inegale pentru concurenţii electorali. Reducerea duratei perioadei de campanie la o singură lună reprezintă un alt impediment major pentru candidaţii care respectă legea. De asemenea, există riscuri substanţiale ca voturile să fie furate în ziua alegerilor. În acest context, facem apel la organizaţiile internaţionale şi locale cu experienţă în domeniu să se implice masiv în procesul de securizare a votului şi să asigure desfăşurarea liberă şi corectă a alegerilor.

Buna guvernare înseamnă guvernare în interesul oamenilor, în special al oamenilor care muncesc cinstit, dar nu rapoarte sterile despre angajamente realizate pe hârtie. Doar conjugându-ne eforturile şi potenţialul, putem construi o astfel de guvernare.

Maia Sandu, Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate
Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr
Viorel Cibotaru, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova
Declaraţie din partea majorităţii absolute constituite în Parlamentul Republicii Moldova Consiliul Coaliţiei de Guvernare s-a întrunit într-o şedinţă de lucru dedicată subiectelor curente de pe agenda politică