Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresare către cetăţenii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 19 martie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni,

Niciodată pe parcursul celor 20 de ani de independenţă Moldova nu a văzut o astfel de ruşine. Nicicînd pînă în prezent, de ziua alegerilor preşedintelui, guvernul nu a mobilizat împotriva cetăţenilor săi regimente de criminali şi extremişti, nu s-a ascuns înfricoşat după gardul de fier, nu a încercat să intimideze poporul cu rafale de automat sau cu ajutorul zgomotului produs de tehnica militară.

Nicicînd pe parcursul anilor de independenţă alegerile preşedintelui nu s-au transformat într-un spectacol atît de josnic. Guvernarea, pînă în ultima clipă nu anunţa ora de începere a şedinţei parlamentului, ea a minţit societatea, pregătindu-se tîlhăreşte de crima politică pe care urma s-o comită. Iar deputaţii din partea Alianţei, protejaţi de detaşamentele de poliţie cu destinaţie specială şi de bandiţii de stradă mobilizaţi, încă o dată, în mod făţiş au sfidat norma democratică care prevede taina exprimării voinţei şi au demonstrat că sunt mai degrabă o grupare criminală decît reprezentanţi plenipotenţiari ai intereselor societăţii.

La 16 martie 2012 ei au comis această ticăloşenie — au dus procesul de uzurpare a puterii de stat pînă la finalul logic. Parlamentul nelegitim, folosindu-se de serviciile a trei trădători, a ales un şef de stat tot atît de nelegitim, acutizînd prin aceasta criza de sistem în Republica Moldova. Ultima şansă de depăşire evidentă şi de la sine a crizei politice, economice şi sociale a fost ratată. Dizolvarea parlamentului şi alegerile parlamentare anticipate — unicele căi constituţionale de depăşire a crizei — au fost anulate în mod cinic de către guvernarea care pe 16 martie a transformat Moldova într-un stat poliţienesc, oligarhic şi antieuropean.

În acelaşi timp, stimaţi concetăţeni, anume ziua de 16 martie poate fi considerată drept zi de cotitură pentru rezistenţa noastră comună împotriva actualului regim de guvernare. Niciodată nu s-a mai întîmplat ca în ziua alegerilor zeci de mii de oameni să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta, pentru a exprima neîncredere şi a-şi demonstra unitatea şi solidaritatea reciprocă. Nicicînd lupta cu sărăcia şi samovolnicia nu a fost purtată concomitent cu lupta pentru democraţie şi supremaţia legii. Nicicînd pînă în prezent apărarea independenţei ţării noastre nu s-a bazat pe sutele de mii de voci venite din partea poporului, pe consolidarea civică care şi-a găsit exprimarea în Congresul civic. Anume din aceste considerente majoritatea absolută a cetăţenilor care s-au consolidat în jurul Congresului civic astăzi are doar o singură cale de a obţine victoria: să păstreze unitatea şi orientarea fermă spre realizarea obiectivelor declarate. Astăzi, puterea nu aparţine impostorilor care au pus mîna pe atributele prezidenţiale, nu aparţine celor care au încălcat jurămîntul, care au trădat Constituţia propriei ţări. Puterea aparţine în exclusivitate doar poporului.

Partidul Comuniştilor nu recunoaşte nici alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012, nici rezultatele acestora. Partidul Comuniştilor îndeamnă la continuarea nesupunerii naţionale faţă de regim, dîndu-şi seama cu fermitate că doar respectarea consecventă a idealurilor democraţiei şi echităţii este capabilă să readucă Republicii Moldova şi cetăţenilor ei legalitatea bunăstarea şi demnitatea.

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova
Sursa: www.pcrm.md

PCRM a organizat astăzi un amplu marş de protest în capitală la care au participat în jur de 80 de mii de cetăţeni Unionismul nu va avea loc! Declaraţia fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău