Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul lui Vladimir Voronin în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului din 14 iunie 2012

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 iunie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimate doamne şi stimaţi domni,

Ieri, societatea moldovenească, a obţinut odată în plus dovada reală a faptului, cine de facto este generatorul crizei politice sistemice în Republica Moldova, cine de facto reprezintă o ameninţare absolută pentru democraţia noastră. S-a demonstrat odată în plus, că toate discuţiile cu privire la lipsa de constructivitate a opoziţiei, nedorinţa sa de a purta un dialog în cadrul aşa numitului Parlament, la fel ca şi declaraţiile majorităţii parlamentare cu privire la bunele intenţii de restabilire a stabilităţii şi înţelegerii civice, nu sînt altceva decît demagogie şi înşelăciune.

Ieri, membrii biroului permanent al Parlamentului de la Partidul Comuniştilor au propus organizarea audierilor parlamentare speciale la subiectul “Libertatea de expresie şi funcţionarea mass-mediei în Republica Moldova”. Pentru puterea, care se consideră democratică, acest lucru ar fi un prilej bun pentru a readuce opoziţia în Parlament, totodată manifestînd disponibilitatea de a discuta acest subiect, care este piatra de temelie pentru orice democraţie contemporană. Dar, acest lucru nu s-a întîmplat! Întocmai cum am şi presupus, conducerea antistatală a Alianţei se teme ca de foc de astfel de întrebări. Mai mult decît atît aceştia categoric nu sînt interesaţi de apariţia în această clădire a opoziţiei politice reale. În timp ce şi Consiliul Europei şi Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă şi Organizaţia Naţiunilor Unite şi OSCE îşi expun la modul cel mai direct îngrijorările cu privire la situaţia libertăţii de expresie în Moldova, majoritatea parlamentară pur şi simplu refuză în mod deschis şi intenţionat discuţiile cu privire la acest subiect.

O reacţie absolut previzibilă! Şi atunci cînd, noi, opoziţia parlamentară am fost chemaţi să finalizăm boicotul parlamentar, cînd am fost chemaţi aici pentru a duce aşa numita “luptă politică civilizată”, noi de fapt am ştiut că toate acestea nu sînt altceva decît demagogii primitive şi iresponsabile.

Este inutil să vorbim despre democraţie, drepturile omului, echitate socială şi interese ale statului în acest cuib de fărădelege, să vorbim şi să sperăm că toate aceste cuvinte într-un mod miraculos vor avea impact asupra oamenilor, care în mod nelegitim menţin puterea în stat, acăpărînd ţara prin violenţă, asupra celor care au călcat în picioare Constituţia şi principiile de supremaţie a legii.

Dar, noi, am venit aici pentru a îndeplini o cu totul altă misiune.

În primul rînd, în perioada boicotării de către opoziţie a şedinţelor plenare, societatea moldovenească s-a convins şi mai mult de faptul că acest Parlament, la fel ca şi aşa numitul Preşedinte al ţării, sînt nelegitimi şi reprezentanţi fără de drept ai puterii.

În al doilea rînd, noi ştim cum trebuie dusă lupta politică în parlamentul nelegitim. Declar odată în plus faptul că Partidul Comuniştilor după alegerile parlamentare anticipate şi victoria sa categorică în aceste alegeri va anula printr-un singur act legislativ toate legile care au fost adoptate începînd cu ianuarie 2012 de acest Parlament nelegitim.

Şi trei, noi am venit în Parlament nu cu mîinile goale. Fracţiunea Partidul Comuniştilor prezintă spre discuţie un nou pachet de iniţiative menit să oprească catastrofa politică şi umanitară din ţară. Printre acestea: proiectul de lege cu privire la preţul minim la pîinea socială; cu privire la limitarea costului contractelor la studii în instituţiile de învăţămînt; cu privire la majorarea burselor studenţeşti şi a pensiilor; cu privire la neutralitatea Republicii Moldova; cu privire la măsurile suplimentare în vederea apărării drepturilor minorităţilor naţionale şi a limbilor în care aceştea vorbesc; cu privire la măsurile şi garanţiile fortificării independenţei Republicii Moldova.

Nu credem în capacitatea regimului de guvernare de a găsi în sine forţe pentru discutarea constructivă a acestor proiecte de lege. Dar dacă va fi un miracol şi aceste iniţiative îşi vor găsi susţinerea, ne luăm angajamentul ca în Parlamentul deja legitim de legislatura următoare acestea să fie confirmate prin-un vot suplimentar. Cu alte cuvinte, de a transpune o decizie echitabilă din punct de vedere politic într-un act juridic incontestabil.

Doamnelor şi domnilor,

Fracţiunea Partidului Comuniştilor a venit în Parlament pentru continuarea fără compromisuri a luptei sale politice în interesul poporului moldovenesc, a democraţiei şi independenţei ţării noastre. Şi în această luptă poate şi trebuie să fie o singură izbîndă — Victoria Republicii Moldova.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Comuniştii cer organizarea de urgenţă a audierilor parlamentate privind libertatea mass-media În Moldova a fost comemorat poetul Mihai Eminescu