Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul lui Grigore Petrenco, deputat al fracţiunii Stîngii Europene Unite la APCE, vicepreşedinte al Partidului Stîngii Europene Unite, deputat PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 iunie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Mă bucur că am posibilitatea să vorbesc liber la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Pentru că în aşa-zisul Parlament din Moldova asemenea libertate nu mai există. Săptămâna trecută, vineri, majoritatea de guvernare a decis să-l dea afară pe un deputat din opoziţie după ce acesta şi-a expus poziţia critică de la tribuna centrală. Iată un exemplu de aşa-zisa democraţie.

Stimaţi colegi, în multe ţări de pe continentul european, în fiecare zi are loc discreditarea democraţiei. Regimurile, partidele aflate la guvernare, care se declară democratice, dar în esenţă nu sunt aşa, compromit de facto ideea unei societăţi democratice.

Să nu ne minţim, trebuie să recunoaştem că în majoritatea statelor membre ale Consiliului Europei — nu sunt democratice. De vină nu este doar criza economică, ce a lovit în construcţiile şi valorile democratice ale statelor europene. Problema este una mult mai profundă, e o problemă de sistem, unde pe primul loc sunt puse veniturile corporaţiilor, stabilitatea speculaţiilor pe pieţele financiare, salvarea băncilor, recomandările FMI şi multe alte. Iar drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt la coada listei.

Ce fel de democraţie este atunci când suveranitatea poporului este substituită practic cu deciziile impuse de structurile internaţionale, cum este FMI, Banca Europeană Centrală, Comisia Europeană. Toate fiind nişte structuri, caracterul democratic al cărora trezeşte dubii mari.

Ce fel de democraţie este dacă în Lituania, acum câteva zile, a fost condamnat liderul partidului de opoziţie, Algirdas Paleţkis, pentru opiniile exprimate. Sau în Estonia, conform raportului anual al serviciilor speciale, cei care sunt contra fascismului au fost catalogaţi drept ameninţare la securitatea naţională.

Atunci când în ţările noastre este îngrădit dreptul la libera întrunire, despre care democraţie vorbim sau atunci când într-o ţară membră a Consiliului Europei, Ungaria, chiar din denumirea oficială a statului a fost exclus cuvântul “republica”.

Ce fel de democraţie este în Moldova atunci când este închis singurul post de televiziune care critică guvernarea, iar toată presa este concentrată în mâinile a doi oligarhi aflaţi la putere.

Stimaţi colegi, n-aş vrea ca Adunarea Parlamentară, Consiliul Europei, să rămână singurele structuri europene care cu adevărat sunt îngrijorate de funcţionarea democraţiei în statele noastre. Sper că dezbaterile noastre vor da rezultate şi nu vor fi doar o mimare a funcţionării instituţiilor democratice, sper ca rapoartele şi recomandările să nu se prăfuiască pe rafturile Consiliului Europei şi a parlamentelor naţionale.

Strasbourg, 27 iunie 2012

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin l-a felicitat pe Ghenadie Ziuganov cu ocazia zilei sale de naştere Textul alocuţiunii vicepreşedintelui Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Alexandr Petkov, la audieri parlamentare în problema independenţei presei şi asigurării libertăţii de exprimareîn Moldova