Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Textul alocuţiunii vicepreşedintelui Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Alexandr Petkov, la audieri parlamentare în problema independenţei presei şi asigurării libertăţii de exprimareîn Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 iunie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi deputaţi,

Am asistat cu toţii astăzi la un eveniment important nu doar prin esenţa lui, cât şi însăşi prin denumirea acestuia.

Trebuie să constatăm că guvernarea, ajunsă la audieri pe o astfel de temă, în condiţiile în care asupra acestora insistă nu doar opoziţia, ci şi importante instituţii europene, nu poate nega existenţa unor derapaje de la norme democratice.

Evident, ceea ce se întâmplă cu libertatea de expresie astăzi în Moldova este ruşinos pentru statul nostru. Cine din cei prezenţi la ceremonia de acceptare a Moldovei la Consiliul Europei putea vreodată să-şi închipuie că va participa la o guvernare care luptă cu posturi TV? Cei care au promis acum doar trei ani libertăţi nemărginite nu au adus în Moldova altceva decât oligarhizarea sectorului media din Moldova.

Cu siguranţă, nu vă puteaţi închipui, stimaţi guvernanţi, că va veni timpul când nu veţi mai putea spune că ceea ce este - ar fi roada guvernării comuniste, cum deseori vă plăcea să spuneţi.

Capacităţile Dvs de guvernare au dus la ceea că televiziunea publică a rămas fără director, tot ales de voi, şi fără director de departament ştiri. Consiliul de Observatori al acestei instituţii importante a devenit unul nefuncţional, tot graţie implicării constante a politicului în activitatea acestuia, iar preşedintele acestuia, la fel, a demisionat. În acest context, dorim să reamintim celor care aruncă cu vorbele, fără a se documenta suficient, că anume în perioada guvernării PCRM, Moldova-1 a devenit instituţie publică, cu toate neajunsurile, proprii unei structuri, apărute în premieră în regiunea noastră. Anume noi, în 2006, prin adoptarea Codului Audiovizualului, am avut capacitatea de a promova reforme de sistem în domeniu, care ar fi fost imposibile fără un consens larg politic în Parlament şi fără susţinere din partea structurilor europene.

Astăzi, trecem printr-o perioadă nemaipomenită, când printr-o decizie motivată exclusiv politic, guvernarea şi-a pus scopul de a lichidao televiziune, care ocupaconform tuturor măsurărilor şi sondajelor de opinie, poziţie de lider pe piaţă. Fiţi de acord, este vorba anume de lichidare a unei structuri media incomode, urmărind şi scopul de a împărţi cota de publicitate a acesteia de către unii politicieni din această sală. Astfel, nu cred că ar fi rămas vreo persoană atât în Moldova, cât şi în străinătate, care nu este convinsă de faptul că închiderea postului TV NIT este o pură comandă politică, executată de mercenarii actualei guvernări.

Fără îndoială, închiderea postului NIT este un exemplu cras al atacului asupra libertăţii de exprimare. Un alt exemplu de cinism ne-au dat cei, care zi şi noapte asigură diplomaţiile străine de viabilitatea istoriei de succes în Moldova. Aici mă refer la cuvintele viceministrului de externe Gherman, care pe 5 aprilie, văzându-l pe preşedintele APCE Jean-ClaudMignion urcat deja în avion, a rostit uşor: “Peste 15 minute va fi inchisNIT-ul”. Credem că orice alt exemplu sau comentariile sunt de prisos.

Evident, că după 5 aprilie, Moldovei i-a fost impusă calea unei involuţii a democraţiei, iar acest anume caz va afecta grav însuşi procesul democratic din Moldova.

Odată cu închiderea postului NIT, cu degradarea totală a televiziunii publice, cu impunerea prin aproape toate mijloacele audiovizuale a unui mesaj proguvernamental, Moldova a păşit pe un făgaş extrem de periculos. Iar în astfel de condiţii, orice exerciţiu electoral nu mai poate fi considerat drept unul democratic.

În decursul ultimelor trei ani de zile practic au fost violate toate mecanismele în domeniul audiovizualului, adoptate anterior la insistenţa si cu suportul organismelor europene.

Sper că încă vă aduceţi aminte cum prin votul majorităţii parlamentare a fost modificat principiul numirii în funcţie a membrilor CCA, precum şi a Consiliului de Observatori la Moldova-1? Or, anume prin aceste modificări s-a exclus cu desăvârşire necesitatea unui cât mai larg consens politic la numirea persoanelor responsabile de domeniu.

Anume aceste modificări au stat la baza împărţirii sferelor de influenţă în domeniul audiovizualului. Astăzi, aţi auzit singuri în sala de plen a Parlamentului: sectorul media a devenit proprietate a doi oameni din Moldova — unul este preşedintele comisiei parlamentare de profil, iar cel de-al doilea ocupă funcţia de prim-vicespeaker. Deja se cunoaşte foarte bine, că nicio decizie în domeniul audiovizualului nu se ia fără concursul anume a acestor două persoane.

Am ajuns în situaţia când două imperii media, dominate tot de aceşti politicieni de rang înalt, au împărţit nu doar piaţa media, dar şi veniturile din publicitate, care le încasează cunoscutele deja companii ALKASAR şi CASA MEDIA.

Mai e nevoie să ne punem întrebarea: oare de ce CCA sau Agenţia antimonopol nu-şi aduc aminte de statutul lor de structuri autonome, atunci când este vorba de conflict de interese în procesul de luare a deciziilor sau la distribuirea fluxurilor de capital între casele de comerţ de publicitate audiovizuală?

În condiţiile în care întreagă societate cunoaşte că în spatele principalelor instituţii media stau aceşti doi politicieni, asistăm la un dezinteres nemaipomenit din partea CCA asupra intransparenţei proprietăţii mass-media audiovizuale. O astfel de situaţie nu poate vorbi despre alt ceva, decât dovada subordonării acestui organ, care în mod normal ar trebui să fie garant al interesului public în domeniu. O astfel de situaţie cu atât mai mult nu este înţeleasă, după ce şi Parlamentul European insistă asupra anunţării proprietarilor instituţiilor media.

Nu încape îndoială, imixtiunea guvernării pe piaţa media are drept rezultat limitarea şi încălcarea libertăţii de exprimare. Fără rezerve, este vorba de un grav atentat asupra democraţiei, care va avea repercusiuni previzibile pentru viitorul Republicii Moldova.

Onorat Parlament,

Închiderea postului NIT a scos la iveală probleme grave şi în justiţia moldovenească. Sub diferite pretexte, televiziunii i-a fot lezat dreptul la justiţie, iar judecătorii, fiind evident influenţaţi politic de guvernare, refuză deja de trei luni examinarea celei mai simple chestiuni — de încălcarea procedurii. Aici aş dori să vă aduc la cunoştinţă că în cazul unei companii a liderului fracţiunii liberal-democrate, care se consideră lezată de o altă instituţie media, în trei luni au fost trecute toate procedurile judiciare, iar pentru 2 iulie deja este planificată pronunţarea sentinţei favorabile firmei politicianului de la guvernare şi defavorabile unei instituţii care critică vehement această guvernare.

Toate aceste acţiuni ale guvernării, cu concursul agenţiilor subordonate, precum şi judecătorilor docili puterii, influenţează extrem de negativ asupra libertăţii de exprimare. Aceste acţiuni au drept scop distorsionarea informaţiilor privind situaţia din ţară.

Cu ochiul liber se observă o lipsă de echilibru în reflectarea vieţii politice, practic la toate posturile TV. În buletinele de ştiri ale postului public de televiziune se atestă o disproporţie uriaşă între modul de prezentare a activităţii opoziţiei şi a guvernării, nu doar din punct de vedere cantitativ, dar şi al modului de prezentare a informaţiei. Televiziunea publică, întreţinută de toţi contribuabilii, s-a transformat într-un post de Alianţă şi acoliţii săi legionari, devenind un instrument al guvernării de manipulare şi dezinformare a populaţiei.

Stimaţi colegi,

Oligarhizarea domeniului mass-media în Moldova a dus la îngrădirea dreptului la libera exprimare, implicit, la lipsa pluralismului nu doar intern al instituţiilor media, ci şi lipsa pluralismului mass-media în general. Mai subliniez, în aceste condiţii, când datorită unei decizii exclusiv politice, auditoriul de circa 1 milion de persoane a fost defavorizat, nu mai poate fi vorba de petrecerea unor alegeri libere şi democratice.

Sperăm că întreaga clasă politică înţelege astăzi pericolul care s-a abătut asupra Moldovei prin încălcarea dreptului fundamental la libera exprimare, garantat prin multiple instrumente internaţionale.

În aceste condiţii, fracţiunea Partidului Comuniştilor îndeamnă Parlamentul să adopte o decizie prin care, având la bază un consens politic larg al forţelor reprezentate în Parlament, vom condamna acţiunile antidemocratice de subordonare a presei şi vom readuce la normal situaţia privind libertatea de expresie în Moldova.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pcrm.md

Discursul lui Grigore Petrenco, deputat al fracţiunii Stîngii Europene Unite la APCE, vicepreşedinte al Partidului Stîngii Europene Unite, deputat PCRM Textul discursului deputatului PCRM Reşetnicov Artur la şedinţa Parlamentului din 29.06.2012 privind audierile despre libertatea exprimării şi asigurarea independenţei mass-mediei