Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Municipiul Bălţi a obţinut prima victorie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 august 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Cabinetul de miniştri, care are loc, miercuri, 1 august, în municipiul Bălţi, a dat aviz pozitiv unui proiect de lege privind statutul municipiului Bălţi, care propune trecerea acestuia din lista localităţilor de nivelul I în cea de nivelul II.

Proiectul de lege discutat, care a fost înaintat de un grup de deputaţi “necunoscuţi” a fost introdus în mod de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului. Prim-ministrul, Vladimir Filat, nu a anunţat cine sunt autorii proiectului, dar a menţionat că este o scăpare, care urma să fie reparată de mai mult timp, deoarece “mun. Bălţi are o importanţă foarte mare în viaţa economică, socială şi culturală a ţării”, din aceste considerente trebuie să deţină un statut pe măsură.

Localităţile de nivelul I sunt satele şi oraşele din ţară. Autorităţile de nivelul II se consideră centrele raionale, pentru acestea fiind prevăzut un alt tip de finanţare, alte atribuţii, o altă grilă de impozite, alte prerogative pentru statele de personal, etc. Pentru administraţia locală de nivel II autonomia este mai largă şi instrumentele de manevre sunt mai mari decât pentru cele de nivel I.

Hotărârea menţionată a fost aprobată de Guvern de urgenţă, după ce pe data de 26 iulie curent, Consiliul municipiului Bălţi a decis organizarea pe data de 9 septembrie a unui referendum local privind extinderea autonomiei municipiului. Consilierii locali au declarat că este vorba despre o autonomie mai largă în ceea ce ţine administrarea lucrurilor în localitate şi o independenţă mai mare în deciziile pe care le aprobă.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă cu privire la întrevederea lui Vladimir Voronin cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William Moser Comunicat de presă privind întrevederea lui Vladimir Voronin cu Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul Jennifer Brush