Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău către primarul general al municipiului Chişinău şi membrii Consiliului Municipal din partea partidelor “Alianţei”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 august 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Să nu admitem vărsarea de sînge!

16 septembrie 2012 ar putea deveni o zi a măcelului în masă în centrul Chişinăului

Este cunoscut că în această zi un şir de organizaţii unioniste intenţionează să desfăşoare pe strazile principale din capitală aşa-numitul “marş al unirii”, care nu poate fi considerat altfel, decît vădit antistatal şi provocator. Sînt făcute declaraţii că la acest marş unioniştii intenţionează să scoată mii de susţinători.

Pe de altă parte, se ştie că un şir de organizaţii obşteşti şi partide extraparlamentare, care îşi declară ataşamentul faţă de poziţiile stataliste, declară în mod tranşant că nu vor admite desfăşurarea acestui marş şi la rîndul său, îşi cheamă susţinătorii să iasă în stradă pentru a contracara prin forţă defilarea unioniştilor.

Evenimentele în Bălţi din 5 august au demonstrat în mod elocvent că organele de drept nu sînt capabile să asigure ordinea publică şi securitatea orăşenilor în condiţiile în care mulţimea din ambele părţi este suprasaturată cu provocatori agresivi, întreptaţi spre violenţe.

Este evident că pe 16 septembrie în Chişinău aşa-numitul “marş al uniirii” se va termina, în cel mai bun caz, cu aceeşi cu ce s-a finisat în Bălţi — pierderea oricărui control asupra situaţiei, dezordini în masă şi violenţe din ambele părţi.

De asemenea, este evident principalul scop al provocatorilor — să obţină cît mai multe victime şi pătimiţi din ambele părţi, să aţîţe conflictul interetnic în Republica Moldova, să instaureze o atmosferă de ură şi violenţă în ţară.

Consilierii comunişti în Consiliul Municipal Chişinău se adresează către conducerea primăriei capitalei, către toate fracţiunile şi grupurile din Consliul Municipal, cu chemarea de a apăra locuitorii capitalei, de a nu admite violenţe pe străzile oraşului, la contracararea aţîţării urii interetnice în capitala multinaţională a Moldovei, de a asigura pacea şi liniştea orăşenilor!

Chemăm conducerea municipiului Chişinău să zădărnicească intenţiile provocatorilor şi să interzică prin decizie organizarea oricăror acţiuni în masă în centrul capitalei pe 16 septembrie 2012.

Oricare altă decizie va însemna că autorităţile Chişinăului acoperă conştient provocatorii, contribuie în mod intenţionat la organizarea unui măcel în centrul capitalei, ceea ce poate avea urmări nefaste, catastrofale nu doar pentru oraş, dar şi pentru întreaga ţară.

Chemăm conducerea primăriei municipiului Chişinău, reprezentanţii celorlalte fracţiuni şi grupuri în Consiliul Municipal să uite de contradicţiile politice şi să adoptăm o decizie unică, consolidată şi civilizată în numele liniştei şi păcii în capitala Patriei noastre, în întreaga Moldovă.

Sursa: www.pcrm.md

Reprezentanţii PCRM au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare Vladimir Voronin l-a felicitat cu ocazia zilei de naştere pe Alekandr Lukaşenko