Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 iunie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor în Consiliul Municipal Chişinău aprobă şi susţine în mod activ cererea locuitorilor capitalei şi a multor organizaţii obşteşti din ţară pentru întoarcerea denumirii istorice unei străzi din oraş — în numele lui Alexei Belschi.

Astăzi, în ziua tristei aniversări a începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, această cerinţă este şi mai actuală. Astăzi, noi din nou adresăm cuvinte de recunoştinţă veşnică celora care nu şi-au cruţat vieţile în lupta de eliberare a Patriei, celora care au apărat lumea de ciuma fascistă şi au asigurat viitorul noilor generaţii. Memoria lor este sfîntă, numele lor sînt nemuritoare.

Unul din aceste nume — Alexei Belschi, Erou al Unii Sovietice, cetăţean de onoare al Chişinăului, care în august 1944 primul în fruntea batalionului pe care îl conducea a eliberat centrul oraşului şi a arborat aici Drapelul Roşu. Mulţi ani la rînd una din cele mai frumoase străzi din sectorul Botanica purta acest nume, pînă cînd în modul cel mai grosolan au redenumit-o autorităţile pseudo-democratice, bătîndu-şi joc de memoria eroului. Această fărădelege continuă şi astăzi: conducerea primăriei capitalei ignoră în mod cinic voinţa a mii şi mii de locuitori, cererile insistente ale organizaţiilor şi mişcărilor obşteşti pentru restabilirea denumirii istorice a străzii, restabilirii memoriei veşnice a eroului.

Fracţiunea PCRM declară că consideră această chestiune principială — atît din punct de vedere politic, a moralei şi eticii umane. La apropiata şedinţă a Consiliului Municipal fracţiunea va cere în mod categoric includerea acestei chestiuni în ordinea de zi şi va depune toate eforturile pentru soluţionarea pozitivă a acesteia.

Sursa: www.pcrm.md

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a primit o telegramă de felicitare din partea Secretarului general al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Socialistă Vietnam Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN a avut o convorbire telefonică cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate