Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM a depus la parlament un proiect de hotărâre care ar permite obţinerea unei reducere pentru gazul rusesc

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor a depus la parlament un proiect de hotărâre privind retragerea semnăturii de pe cel de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene. Astfel, opoziţia propune impulsionarea negocierilor cu Federaţia Rusă privind livrările de gaze naturale.

Potrivit deputatului Mark Tkaciuk, aderarea Moldovei în 2011 la directivele şi deciziile Comisiei Europene în domeniul energetic a fost o greşeală, mai ales, având în vedere că statul nu este membru al UE şi nu are nu are propriile resurse naturale. În acest context, Moldova îşi poate retrage semnătura, lucru care ar debloca negocierile privind livrările de gaze ruseşti.

În cadrul vizitei premierului moldovean la Sochi la începutul săptămânii curente, ministrul Energeticii al Rusiei, Alexandr Novak a declarat că discountul în mărime de 30 la sută va fi oferit Chişinăului numai după denunţarea tuturor acordurilor energetice cu Uniunea Europeană şi retragerea din Comunitatea Energetică Europeană.

Aşa-zisul pachet energetic trei, care prevede lichidarea pieţei unice electroenergetice şi a gazelor naturale a UE şi separarea companiilor energetice integrate vertical, dar şi limitarea investiţiilor din ţările slab dezvoltate, fiind aplicat în Moldova, va lipsi compania rusă “Gazprom” de controlul asupra principalului furnizor “MoldovaGaz”, care va fi divizată şi transformată în mai multe întreprinderi.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin l-a felicitat pe Dmitrii Medvedev cu ocazia zilei de naştere Acţiunea Socială continua a treia zi acţiunile de protest împotriva politicii antisociale ale actualei guvernări