Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 iulie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova are o atitudine deosebită faţă de cele mai importante date din istoria multiseculară a Moldovei.

Aceste date ţin de diverse epoci: epopeea creării statului moldovensc, cu evenimentele comemorative legate de Ştefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandr Puşkin şi Mihai Eminescu, alipirea cu 200 de ani în urmă a Basarabiei la Rusia, restabilirea memoriei şi a recunoştinţei urmaşilor faţă de Pavel Tkacenko, Haia Livşiţ, Grigore Cotovschi, Mihail Frunze, Serghei Lazo, comemorarea anuală în zilele de 22 iunie, 9 mai şi 24 august a eroilor căzuţi în Marele Război Pentru Apărarea Patriei pentru eliberarea Patriei noastre, precum şi a zilei de 28 iunie 1940 ca simbol al restabilirii ştafetei statalităţii moldoveneşti.

Dar există în istoria noastră zile pe care forţele marginale încearcă să le utilizeze pentru a dezbina societatea. O astfel de dată sînt zilele tragice 5 şi 6 iulie 1949. În aceste zile de iulie, 64 de ani în urmă, zeci de mii de concetăţeni de-ai noştri de diferite naţionalităţi au fost deportaţi din Moldova în Siberia şi Kazahstan. În condiţii inumane, cu multiple cazuri de umilinţe, ei au fost duşi cu forţa din plaiul natal.

Deşi marea majoritate a concetăţenilor noştri au fost reabilitaţi peste decenii de către puterea sovietică, au fost decoraţi pentru munca lor cu ordine şi medalii, tragedia reală a evenimentelor de atunci nu a fost depăşită de conştiinţa noastră. Oricît de motivate ar fi astfel de decizii crunte, indiferent de faptul cum au fost motivate atunci, a fost şi este clar că în astfel de situaţii victimele principale sînt oamenii de rînd, bătrînii, femeile şi copiii.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, din momentul fondării în octombrie 1993, a considerat şi consideră că astfel de măsuri aplicate faţă de cei nemulţumiţi nu au nici o justificate — nici istorică, nici legală, nici morală. Astfel, în zilele de 5 şi 6 iulie, noi, comuniştii, alături de tot poporul, comemorăm destinele tragice ale concetăţenilor noştri, care au devenit ostaticii timpurilor crude şi contradictorii de după război.

Astăzi, cînd din cauza regimului de la guvernare sute de mii de concetăţeni de-ai noştri pleacă din Moldova în căutarea unui destin mai bun, noi confirmăm o dată în plus că lupta pentru socialism, pentru modernizarea ţării şi echitatea socială este cauza întregului popor, fără împărţirea lui în “ai noştri” şi “ai voştri”. În caz contrar, este imposibil de a se obţine victorie.

Sursa: comunist.md

Declaraţia Fracţiunii PCRM din CM Chişinău, la şedinţa din 27 iunie 2013 Moţiune simplă asupra politicilor în domeniul de apărare şi militar, activităţii Ministerului Apărării şi a activităţii ministrului Vitalie Marinuţa