Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul Preşedintelui PCRM V.Voronin în cadrul conferinţei de presă din 15.07.2014

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 iulie 2014 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Ultimii cinci ani au fost pierduţi pentru Moldova. Instituţiile statului sînt discreditate, economia este la pămînt, poporul — sărăcit. şi aceste realizări coaliţia le numeşte “poveste de succes”.

Astăzi această coaliţie a înţeles ceea ce toţi cetăţenii ţării noastre au înţeles-o de mult — această guvernare e pe sfîrşite. Coaliţia poate prezenta doar două realizări şi acelea discutabile: Acordul de Asociere şi liberalizarea regimului de vize. Iar de altă parte a medaliei este mizeria, degradarea, neîncrederea faţă de toate structurile statului, guvernarea ţării din exterior.

Ceice au cucerit puterea prin lovitură de stat şi falsificare se străduie din răsputeri să discrediteze sau chiar să distrugă Partidul Comuniştilor. Inclusiv din interior. Şi această tentative nu este prima de acest gen. Începînd cu anul 1993 partidul este permanent atacat. Dar PCRM a rezistat în trecut, va rezista şi acum. Cinci ani în opoziţie ne-au călit şi ne-au învăţat să ţinem lovitura. Sînt convins că alegerile parlamentare vor demonstra că dreptatea este de partea noastră. PCRM va demonstra că este singura forţă capabilă, împreună cu poporul, să oprească distrugerea ţării, bătaia de joc faţă de oameni şi să construiască o Moldovă modernă şi democratică.

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Diverse forte politice — şi la noi în ţară, şi în Vest — întotdeauna şi în special în ajunul alegerilor încearcă să lipească pe PCRM eticheta de partid radical, să ne atragă în nişte scenarii de destabilizare a situaţiei în ţară. Aceşti jucători au nevoie de o Moldovă instabilă. Niciodată, sub nici o formă, nici eu şi nici PCRM nu vompermite să fim atraşi în astfel de scenarii. PCRM nu a fost şi nu va fi un partid al conflictelor.

Pe parcursul întregii activităţi politice, am reuşit de două ori să evit vărsare de sînge, în pofida tuturor provocărilor. ŞI în 1989, şi în 2009 au fost o sumedenie de doritori de a obţine dividende politice prin victime. Dar această cale duce pe o linie moartă, spre o izolare a statului şi degradre.

De ce am ridicat această probelmă? Pentru că astăzi în Moldova guvernează partidele războiului. Aceste partide se războiesc întruna: şi între ele, şi cu opoziţia, şi cu societatea, şi chiar cu Biserica. Aceste partide dezbină procesele politice. Ca rezultat creşte tensiunea în societate. Guvernarea caută duşmani nu doar în interiorul ţării, dar şi peste hotare. Nici un fel de integrare europeană nu poate justifica dezmîţul rusofob, care a luat astăzi locul politicii externe a Moldovei. PCRM a optat întotdeauna în favoarea intereselor naţionale a Moldovei — atît în relaţiile cu ţările-membre ale Uniunii Europene, cît şi cu partenerii noştri estici. În primul rînd cu Rusia.

Guvernarea destabilizează societatea. Şi o face intenţionat. Referendumul din Găgăuzia a demonstrat cum guvernarea respectă dreptul oamenilor la autodeterminare, cum guvernarea tratează minorităţile naţionale. Cum, de frică că va fi obligată să răspundă pentru cinci ani de crimă, începînd cu lovitura de stat din 7 aprilie 2009, îşi terorizează cetăţenii. Amintiţi-Vă cum Iurie Leancă şi preşdintele Parlamentului Igor Corman speriau oamenii cu nişe sperietori despre dezordini în masă care cică se aşeptau în timpul Marşrilor PCRM din 1 şi 9 mai. Cu toate acestea, PCRM a dovedit — comuniştii sînt un partid al păcii.

Stimaţi jurnalişti,

Spre deosebire de aşa-numiţii guvernanţi, care profanează Constituţia şi îşi bat joc de legislaţie, Partidul Comuniştilor apelează exclusiv la modalităţi constituţionale de exprimare a protestului. Refuzul fracţiunii PCRM de a participa la votarea ratificării Acordului de Asociere reprezintă o atitudine pronunţată de respingere a acestui document de trădare a intereselor naţionale, a acestei capitulări în faţa Occidentului şi a SUA.

Noi am refuzat să jucăm rolul de fundal politic care încerca să ni-l impună coaliţia de guvernare. Noi am refuzat să participăm la această sărbătoare a trădătorilor şi oportuniştilor. Noi nu puteam să ne aflăm în aceeaşi sală cu cei care au vîndut Moldova şi poporul ei în sclavie. Noi nu puteam să participăm la această nuntă, care nu a fost măcar moldovenească, ci mai degrabă basarabeană — română.

Ce s-a schimbat după ratificarea Acordului? Aceeaşi guvernare impotentă, fură ca înainte, ascunzîndu-se în spatele aceloraşi slogane de integrare europeană. S-a micşorat contrabanda? Au început să plătească impozite? Oamenii de afaceri nu mai sînt presaţi? Coaliţia nu poate să lupte cu sine înşişi, nu poate renunţa la esenţa sa — corupţia. Iar fără de aceasta modernizarea europeană este imposibilă. Este posibilă doar o imitare electorală a acesteea.

PCRM este singura forţă politică care critica şi preîntîmpina societatea moldovenească despre urmările negative ale acestui Acord. Deja de cinci ani vorbim despre ruperea Moldovei pe Nistru, despre degradarea economică, politică şi morală. Despre colonizarea ţării şi pierderea neutralităţii, despre corupţie şi mizeria guvernanţilor. Despre faptul că realizarea Acordului va permite străinilor să ne cumpere pămînturile, iar poporul Moldovei nu va mai fi stăpîn în propria ţară. Poziţia noastră faţă de Acord a fost şi este critică, indiferent de circumstanţe. Nu se schimbă nici poziţia noastră faţă de coaliţie. În ultimii cinci ani PCRM opune rezistenţă activă regimului antipopular, care lichidează mass-media incomodă, care deschide dosare penale politicienilor din opoziţie şi personalităţilor publice incomode, care a transformat SIS-ul în poliţie politică. O guvernare normală şi adecvată nu poate fi preocupată cu astfel de activităţi.

Astfel, Partidul Comuniştilor propune o alternativă constructivă. Între anii 2001 — 2009 noi am construit o Moldovă stabilă, democratică. Am reuşit să orientăm societatea spre făurire. Prioritare erau investiţiile în om. Noi deschideam şcoli, grădiniţe, cream cooperative agricole. Noi am gazificat practic întreaga ţară, ne-am străduit să dezvoltăm satul moldovenesc. Am reuşit şi multe altele.

Şi pentru alegerile parlamentare din acest an Partidul Comuniştilor a pregătit un program de făurire şi modernizare. Noi nu vom căuta duşmani în Moldova şi peste hotare. Noi vom scăpa ţara de criminali şi funcţionari corupţi. Noi vom readuce Moldova pe calea respectării Constituţiei şi a legislaţiei ţării noastre.

Noi vom redeschide toate şcolile, grădiniţile şi spitalele închise de această guvernare. Noi vom majora pensiile şi salariile pînă la un nivel care va permite anularea genocidului social, declanşat de coaliţia de la guvernare.

Prioritară pentru PCRM va fi modernizarea economică a ţării. Iar aceasta este posibil doar în condiţii de stabilitate. Exemplul Ucrainei demonstrează că o ţară slăbită este prădată de oligarhi. Iar poporul este în pierdere. Moldova trebuie să rămînă întotdeauna, chiar şi în cele mai tulburătoare timpuri, teritoriu al păcii şi stabilităţii. PCRM este în stare să realizeze aceste scopuri.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

V.Voronin a participat la şedinţa lărgită a UPC-PCUS Discursul deputatului PCRM Oxana Domenrti pe marginea proiectului de lege 217 privind modificările în legislaţia cu privire la activitatea farmaceutică