Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind situaţia în sistemul educaţional şi a politicilor de tineret

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 septembrie 2014 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În Republica Moldova planează pericolul distrugerii sistemului educaţional, de formare a tinerii generaţii, iar prin aceasta şi a întregii construcţii statale, a viitorului naţiunii.

Paradoxal: cu cît mai mult se vorbeşte în mijloacele mass-media despre succesele guvernării şi viaţa bună a cetăţenilor cu atît mai puţin statul investeşte în tineret, educaţie, ştiinţă. În anul 2014 investiţiile în educaţie din partea bugetului de stat s-au diminuat pînă la 7,2% din PIB, comparativ cu 9,2% în 2009.

Politica de susţinere a ramurilor prioritare de dezvoltare a statului a fost înlocuită cu optimizarea şi lichidarea drastică a instituţiilor de învăţămînt, disponibilizarea angajaţilor, suspendarea programelor de asigurare cu spaţiu locativ a tinerilor specialişti din mediul rural, majorarea preţurilor de studii prin contract, îngheţarea procesului de majorare a burselor, limitarea accesului la studii pentru sute de copii în instituţiile cu predare în limba rusă, politici salariale inconsecvente şi umilitoare. Toate aceste luate în ansamblu, precum şi situaţia dezastruoasă de la examenele de absolvire a ciclului liceal, nu fac decît să acutizeze problemele de ordin social, să sporească numărul celor care părăsesc ţara, să creeze deficitul de cadre calificate, să pericliteze dezvoltarea economiei naţionale.

Deputaţii PCRM, consilierii locali sunt asaltaţi cu sute de petiţii şi plîngeri din partea cetăţenilor, care solicită să oprim demontarea sistemului educaţional, să îngrădim iniţiativele, inumane şi distrugătoare, ale Ministerului educaţiei.

În acest scop PCRM solicită actualei guvernări:

Astăzi, Partidul Comuniştilor demarează acţiuni de protest împotriva guvernării, care s- a detaşat de problemele oamenilor, planînd în lumea iluziilor europene şi a visurilor personale.

Stimaţi guvernanţi! Coborîţi din nori, ascultaţi oamenii: pedagogii, copiii, părinţii şi încercaţi să-i auziţi. Nu uitaţi, ei nu sunt în slujba D-voastră, dimpotrivă, D-voastră sîinteţi cei care trebuie să-i serviţi.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Linas Linkevicius Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Tong Mingtao