Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Pichet PCRM

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Joi, 4 septembrie, reprezentanţii PCRM au pichetat sediul Ministerului Educaţiei în semn de protest faţă de politicile distructive promovate de conducerea acestei instituţii.

Acitivişitii Partidului Comuniştilor şi-au exprimat indignarea vis-a-vis de refuzul ministrului Maia Sandu de a dialoga cu protestatatarii şi de a oferi răspunsuri la cerinţele lor.

Participanţii la acţiune i-au expediat ministrului educaţiei mai multe întrebări: de ce în ultimii 5 ani bursele studenţeşti s-au majorat doar cu 10% în timp ce, pe perioada campaniei electorale partidele din actuala coaliţie au promis majorarea anuală a plăţilor pentru studenţi. În acest context, reamintim că, din 2001, PCRM, a majorat bursele cu minimum 15% anual.

De asemenea, cei prezenţi la acţiunea de protest s-au interesat de ce guvernarea pînă la această oră nu a prezentat un raport despre investigarea condiţiilor în care au fost achiziţionate autobuzele şcolare şi de ce ex-ministrul Mihail Şleahtiţchi implicat în acest scandal a fost ulterior numit în funcţie de consiler al preşedintelui ţării?

Ministerul educaţiei nu a oferit răspuns nici la alte întrebări ale protestatarilor: de ce este majorat preţul contractelor pentru studii în timp ce, locurile bugetare sînt în scădere? Din ce motive investiţiile în educaţie au fost reduse de actuala guvernare de la 9,2% din PIB la 7,2%?

Amintim că, anterior PCRM a emis într-o declaraţie publică mai multe cerinţe către actuala guvernare: de a reexamina Codul Educaţiei, de a modifica mecanismele de susţinere a BAC-ului, de a anula decizia de lichidare a şcolilor şi a instituţiilor preşcolare, de a majora bursele studenţeşti şi salariile pedagogilor în conformitate cu premisiunile lor electorale, de a crea condiţii pebntru tinerii specialişti din mediul rural, de a investi anual în învăţămînt nu mai puţin de 10% din PIB.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Delegaţia OSCE/ODIHR Comentariul staff-ului republican al PCRM de pregătire către alegerile parlamentare din 2014