Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost înregistrat oficial

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 februarie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost înregistrat oficial, în calitate de iniţiativă legislativă, cu numărul 408 din 27 februarie 2012. Autorul lui, deputatul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, propune înlocuirea actualului sistem de alegeri parlamentare, bazat pe liste de partid. Prim-vicepreşedintele Parlamentului oferă un model, prin care fiecare deputat va fi ales de către cetăţeni în cadrul unei circumscripţii uninominale concrete, pe care o va reprezenta şi în faţa căreia va purta responsabilitate directă.

Potrivit iniţiativei, deputaţii ar urma să fie aleşi în 101 circumscripţii, formate pe criterii teritorial-demografice. Câştigător în circumscripţie va fi candidatul care obţine peste 50 la sută din numărul votanţilor în primul tur de scrutin. Dacă nimeni nu depăşeşte acest procentaj în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidaţi clasaţi şi câştigă cel, care acumulează numărul mai mare de voturi.

Votul uninominal este practicat în cele mai mari democraţii ale lumii şi impune o relaţie strânsă între alegători şi cei aleşi. Alegerea deputaţilor în circumscripţii întăreşte colaborarea dintre autorităţile publice locale, primari, pe de o parte, şi parlamentari, pe de altă parte. Iar aceasta conduce la o acordarea unei atenţii mai mari faţă de interesele comunităţilor locale. Toate sondajele de opinie arată că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc în marea lor majoritate să îşi poată alege în mod direct şi individual parlamentarii.

Introducerea votului uninominal ar dinamiza substanţial şi activitatea deputaţilor, puşi în situaţia de a obţine merite politice şi rezultate concrete pentru cetăţenii, care i-au votat, dacă doresc să obţină un nou mandat. Deputaţii actuali pot beneficia şi ei prin introducerea votului uninominal, demonstrând că reprezintă generaţia de politicieni pregătiţi să răspundă directă în faţa cetăţenilor, care i-au trimis în Parlament.

Partidul Democrat din Moldova se aşteaptă ca iniţiativa lui Vlad Plahotniuc privind alegerile parlamentare pe circumscripţii uninominale să fie dezbătută constructiv în societate, să fie susţinută de colegii din AIE, dar şi de opoziţie, de partidele neparlamentare. Realizarea ei va fi un câştig direct, în primul rând, pentru cetăţeni, dar şi pentru instituţia Parlamentului.

PDM îşi exprimă toată deschiderea spre a identifica în comun formule tehnice optimale pentru a reuşi să aplicăm votul uninominal la următoarele alegeri parlamentare.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Acţiunea tinerilor democraţi din Ungheni de Dragobete “Dragostea înseamnă viaţă” Marian Lupu: Republica Moldova nu e un proiect temporar. Suntem un stat dat de Dumnezeu