Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc a înaintat o nouă iniţiativă legislativă, privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

|versiune pentru tipar||
PDM / 8 iunie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Deputatul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova a înaintat o nouă iniţiativă legislativă, de această dată, privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

“Propun fracţiunilor din Parlament să modificăm legislaţia pentru a permite fiecărei persoane să cunoască totul despre finanţarea partidelor politice, iar dacă vrea să le sprijine, să o poată face simplu şi corect. Este un proiect menit să consolideze democraţia în Moldova şi să readucă încrederea societăţii în sistemul politic. Mulţi au criticat pe bună dreptate situaţia actuală, iar eu am decis să merg mai departe, să vin cu o soluţie. Şi ea nu poate fi alta, decât o reformă esenţială, la fel ca şi trecerea la sistemul uninominal de alegere a deputaţilor în Parlament. În complex, vom oferi cetăţeanului posibilitatea reală să aleagă direct parlamentarul în circumscripţia sa, dar şi să cunoască totul despre finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Numai aşa încălcările pot fi eliminate, scoase la iveală şi sancţionate dur, pe căi politice şi legale. Corectitudinea va deveni o normă în politica moldovenească!”, a declarat autorul proiectului, Vlad Plahotniuc.

Proiectul de lege cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale are numărul 1245 din 08.06.2012 şi poate fi considerat ca parte din cadrul general de reformare a clasei politice din Republica Moldova.

Conform notei informative ce însoţeşte proiectul legislativ, reglementările ar urma să aducă şi un echilibru pe scena politică, în ceea ce priveşte puterea financiară a formaţiunilor. Printre modificările propuse, menţionăm: a fost limitat cercul de persoane care pot face donaţii în favoarea partidelor, au fost stabilite limitele acestor donaţii, iar informaţiile despre donatori vor fi publicate de fiecare partid; partidele au opţiunea de a folosi sau de a refuza alocaţiile de la bugetul de stat; concomitent, de alocaţiile de la stat vor putea beneficia şi partidele neparlamentare; sunt incluse prevederi pentru instituirea de şanse egale în competiţia electorală, stabilindu-se limite maxime ale cheltuielilor pentru toţi candidaţii; sunt prevăzute interdicţiile în domeniul finanţării campaniilor electorale, conform practicilor europene; partidele sunt obligate, conform legii, să facă publice sursele de finanţare, rapoartele financiare — anual şi înaintea fiecărei campanii electorale; rapoartele financiare pe parcursul campaniei electorale vor deveni mai ample şi vor fi supuse unui control riguros din partea Comisiei Electorale Centrale; controlul financiar va intra în competenţa Curţii de Conturi şi a Comisiei Electorale Centrale. Prevederile iniţiativei legislative a lui Vlad Plahotniuc adaptează la realitatea Republicii Moldova o serie de rezoluţii şi recomandări ale Consiliului Europei.

Sursa: www.pdm.md

Steaua Chişinăului — Steaua Moldovei: marele premii pentru performanţă au fost oferite de Vlad Plahotniuc Noaptea aceasta, sediul PDM din Cahul a fost ţinta unui act de vandalism