Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL la Străşeni — în opoziţie faţă de “harbuzărie”

|versiune pentru tipar||
PL / 19 iulie 2011 | 
Partidul Liberal

Consilierii PL din Consiliul Raional Străşeni condamnă decizia liberal-democraţilor de a forma alianţă în cadrul Consiliului Raional Străşeni cu comuniştii şi îşi exprimă regretul că nu a fost creată coaliţia din partidele componente ale AIE, conform înţelegerii. Despre acest lucru a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă consilierul Lilian Carp, Preşedintele Filialei teritoriale PL din raionul Străşeni.

Potrivit lui Lilian Carp, alianţa PLDM-PCRM, formată ieri în cadrul şedinţei Consiliului Raional Străşeni, atunci când a fost ales preşedintele raionului şi vicepreşedintele, acţionează în contradicţie cu înţelegerea care a avut loc cu reprezentanţii partidelor AIE imediat după alegerile din 5 iunie 2011. Atunci, la iniţiativa PL, la Străşeni, a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost anunţată crearea unei coaliţii locale democratice.

Lilian Carp a menţionat că PL a fost formaţiunea politică care a insistat în crearea AIE la Străşeni. “Regretabilă este această decizie PLDM, deoarece în cadrul negocierilor am convenit în crearea acestei coaliţii democratice. În urma discuţiilor purtate în ultimele zile, am ajuns la înţelegerea ca preşedintele raionului să fie ales din rândul consilierilor liberal-democraţi, dar cu voturile PL şi PD. Despre acest lucru a anunţat şi Mihai Ghimpu într-un interviu, că PL va vota la Străşeni pentru un preşedinte liberal-democrat”, a menţionat Lilian Carp.

Preşedintele Filialei teritoriale PL din raionul Străşeni susţine că în timpul negocierilor continue de duminică, consilierii liberal-democraţi anunţau de fiecare dată că trebuie să coordoneze orice atitudine sau decizie cu “centrul”, în pofida faptului că preşedintele liberal-democrat a anunţat că liderii din raioane urmează de sine stătător să găsească un numitor comun în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui raionului.

Lilian Carp spune că alte semne de întrebare apărute în cadrul negocierilor au vizat insistenţa cu care era promovată crearea unei coaliţii largi în Consiliul Raional. “Acest lucru mă făcea să trăiesc un deja-vu de acum doi ani când cineva menţiona că ar fi bine să existe această coaliţie largă. Dacă vă aduceţi aminte, era liderul comuniştilor. Doar că de această dată o auzim din gura unui deputat PLDM Simion Grişciuc, care este liderul liberal-democrat în raionul Străşeni”, a precizat Lilian Carp.

Potrivit lui, surpriza cea mare s-a produs ieri dimineaţa, când urma să fie semnat acordul final între partidele componente AIE. “Luni dimineaţă, când am sunat colegii de la PLDM, ei ne-au asigurat că totul este bine şi mergem aşa cum ne-am înţeles. Lucrurile au fost tărăgănate până la ora 13.00. Ulterior, am aflat că consilierii PLDM şi PCRM au avut o şedinţă comună. Cum se face că cu ei au găsit timp să se întâlnescă, iar cu noi n-au găsit un minut pentru a semna acordul? Ne-au ţinut în suspans până în ultimul moment, iar cu 3 minute înainte de începerea şedinţei Consilului Raional am fost invitat la discuţie. În cadrul acesteia ni s-a propus repetat crearea unei coaliţii largi”, a menţionat Lilian Carp.

Preşedintele Filialei teritoriale PL din raionul Străşeni a precizat că PL a refuzat categoric crearea unei coaliţii largi “cu cei care au adus detriment raionului Străşeni”. Potrivit lui Lilian Carp, Vicepreşedintele pe probleme economice Petru Porcescu a fost preşedinte de raion în perioada 2003–2007, fiind “preşedintele de raion care a promis că va aduce apa în Străşeni şi a adus-o, împreună cu Voronin, în două cisterne”.

“Este regretabilă decizia PLDM de a face prietenie cu comuniştii, ignorând partidele din cadrul AIE. Uneori îmi pun întrebarea oare nu au fost frustrările liberal-democraţilor în urma rezultatelor alegerilor locale din iunie, când PL a obţinut în Străşeni 12 primării din totalul de 27, inclusiv primăria oraşului Străşeni. Niciodată n-am crezut că prin mesajul lor anticomunist vor aduce comunismul în raionul Străşeni, un raion care a fost întotdeauna anticomunist. Cred că această alianţă are picioare mult mai lungi şi se confirmă unele zvonuri care circulă în ceea ce priveşte o înţelegere între cei doi Vladimiri din Republica Moldova, altfel nu pot să-mi explic situaţia de ce nu s-a creat alianţa la nivel local, chiar dacă era înţelegerea”, a punctat Lilian Carp în finalul conferinţei de presă.

În cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Raional Străşeni a fost ales Preşedintele raionului Petru Voloşciuc (PLDM) şi vicepreşedintele Petru Porcescu (PCRM), cu voturile PLDM şi PCRM. Consilierii PL au părăsit şedinţa, declarând că intră în opoziţie faţă de “harbuzărie”.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Discursul deputatului Vlad Lupan, Vicepreşedinte PL, Membru al Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, rostit în şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 15 iulie 2011 Mihai Ghimpu a avut o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul SUA Asif Chaudhry