Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Corina Fusu la şedinţa Parteneriatului Estic pentru participarea femeilor în viaţa publică

|versiune pentru tipar||
PL / 9 februarie 2012
Partidul Liberal

În perioada 7–8 februarie, la Tbilisi, Georgia, a avut loc reuniunea de planificare privind participarea femeilor în viaţa publică. Evenimentul a fost organizat în cadrul Facilităţilor Consiliului Europei pentru Parteneriatul Estic, cu contribuţia financiară a Uniunii Europene.

La reuniune au participat deputate din Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei, Armeniei, Azerbadjanului, precum şi reprezentante ale societăţii civile, inclusiv din Belarus, jurnaliste, experte în problematica egalităţii de gen din Franţa, Marea Britanie, Suedia. Din partea Parlamentului Republicii Moldova, la reuniunea de planificare au fost invitate deputate din fiecare fracţiune parlamentară. Partidul Liberal a fost reprezentat de Corina Fusu, Vicepreşedinta fracţiunii parlamentare PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale.

La reuniune au fost discutate experienţele deputatelor din statele Parteneriatului Estic în vederea identificării măsurilor concrete care ar putea facilita participarea femeilor la viaţa publică. Îmbinarea vieţii profesionale cu viaţa de familie, echilibrul de gen în partidele politice şi reflectarea de către mass-media a tematicii gender, au fost temele principale abordate la reuniune. În urma dezbaterilor s-a constatat că femeile, oriunde s-ar afla, întâlnesc, în mare măsură, aceleaşi obstacole: reprezentare scăzută în Parlamente şi Guverne, lipsa de politici din partea statului, care ar concilia viaţa de familie cu cea profesională, o reacţie limitată, de multe ori steriotipizată din partea mass-media, dar şi a întregii societăţi. Exemple de urmat sunt ţările din Nordul Europei: Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca.

În concluzie, s-a menţionat că femeile au nevoie de instruire la diverse teme (procesele politice, interacţiunea cu mass-media, colectarea de fonduri etc.), responsabilizarea mass-media în reflectarea fără stereotipuri a imaginii femeii implicată în viaţa publică a societăţii, adoptarea de legi specifice tematicii gender.

De comun acord s-a decis ca următoarea reuniune să aibă loc peste un an, cu raportarea rezultatelor obţinute în această perioadă.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

PL se detaşează de acţiunile Clubului Liberal pentru Republica Moldova şi de opiniile membrilor acestuia Discursul vicepreşedintei Fracţiunii parlamentare PL, Corina Fusu, cu ocazia începerii lucrărilor sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului Republicii Moldova