Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii din Paris au comemorat evenimentele din aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PL / 7 aprilie 2012
Partidul Liberal

Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au participat la mitingul “Flacăra Libertăţii — comemorarea evenimentelor din aprilie 2009”, organizat la Paris în faţa Ambasadei Republicii Moldova.

Mitingul a început cu un minut de reculegere în memoria celor decedaţi şi maltrataţi în acele zile. Manifestanţii au reamintit şi condamnat cruzimea cu care fosta guvernare comunistă a torturat tinerii în comisariatele de poliţie. Au remarcat faptul că niciuna din persoanele implicate în acele crime (poliţişti, procurori, judecători, miniştri, şef de stat…) nu au fost traşi la răspundere.

În timpul acţiunii au fost afişate pancarte cu următorul conţinut “Fără Dreptate nu există Libertate!”, “Cerem arestarea mafiei Voronin!”, “Cine o să răspundă? Unde-s torţionarii? Când va fi dreptate?” şi s-a scandat “Jos procurorul”, “Dreptate”…

Chiar dacă afară a fost frig şi a plouat, atmosfera a fost una călduroasă şi solidară, o parte de participanţi au luat cuvântul. Alexandru Leviţchi a cerut demiterea procurorului. Refugiatul politic Petru Băţ a cerut să fie deschis un dosar penal contra fostului şef de stat Voronin pentru că a permis tortura, persecutarea şi omorul tinerilor.

Vasile Calmaţui a menţionat că în 2009 şi la Paris au fost organizate proteste în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi în acest mod s-a atras atenţia opinii publice europene. Nicolae Dragomir a amintit de recentele cazuri de profanare a tricolorului şi a cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Svetlana Postolachi a întrebat “Sute de tineri au suferit, alţii au rămas traumatizaţi pe viată… şi pentru ce?”

Acţiunea a fost organizată de către Clubul Liberal Paris cu sprijinul Consiliului Coordonator al Diasporei Republicii Moldova în Franţa, la miting fiind prezent şi un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova.

Spre final participanţii la protest au adoptat o Rezoluţie adresată Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti:

Domnule Preşedinte,

Noi, participanţii la mitingul din 7 aprilie 2012 “Flacăra Libertăţii — comemorarea evenimentelor din aprilie 2009”, ţinem să vă felicităm cu investitura Dumneavoastră în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Pentru noi această zi de 7 aprilie este nu doar “Ziua Libertăţii”, mai este şi o zi de doliu. Vă reamintim că în timpul acelor tragice evenimente peste 600 de tineri au fost sechestraţi şi supuşi torturii în comisariatele de poliţie şi unii din ei chiar au decedat.

De atunci au trecut trei ani, dreptate însă nu s-a făcut pentru aceste victime. La Procuratura Generală au parvenit 108 plângeri, dintre care numai 58 au ajuns în instanţă. Magistraţii au pronunţat doar două decizii de condamnare, în ambele cazuri au fost aplicate pedepse cu suspendare. Până în prezent au fost achitaţi 19 poliţişti. Considerăm că aceste rezultate nu sunt satisfăcătoare, mai mult — sunt chiar ruşinoase.

Prin urmare vă rugăm să vă implicaţi şi să urmăriţi personal desfăşurarea acestor anchete în vederea accelerării procesului justiţional şi asigurării corectitudinii şi echităţii acestuia.

Credem că dispuneţi de experienţa şi instrumentele necesare, aveţi încrederea cetăţenilor, care la sigur vor fi decisive atât în restabilirea dreptăţii în cazul 7 aprilie, cât şi pe tot parcursul mandatului Dumneavoastră.

Clubul Liberal Paris
Sursa: www.pl.md

Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la evenimentele din aprilie 2009 La 8 aprilie 2012 a avut loc Conferinţa a IV-a a Tineretului Liberal din raionul Ştefan Vodă