Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputata Ana Guţu a vorbit la APCE despre protecţia libertăţii de exprimare şi de informare pe internet şi în mediile on-line

|versiune pentru tipar||
PL / 25 aprilie 2012
Partidul Liberal

Protecţia libertăţii de exprimare în mass-media on-line, fără îngrădirea accesului la informaţie şi respectiv necesitatea de a preveni prin intermediul legislaţiilor naţionale abuzurile intermediarilor de servicii internet au fost aspectele abordate de către deputata PL Ana Guţu la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfăşoară la Strasbourg, în perioada 23–27 aprilie 2012. Astăzi deputata Ana Guţu a intervenit în cadrul sesiunii cu un discurs pe marginea proiectului de rezoluţie şi raportului “Protecţia libertăţii de exprimare şi de informare pe internet şi în mediile on-line”.

Potrivit deputatei liberale, libertatea exprimării în mediile on-line e departe de a respecta toate reglementările existente pe plan internaţional, referindu-se la atacurile nejustificate din partea unor media angajate politic, precum şi a celor care sunt destinate propagandei, care promovează discursul urii rasiale, naţionale şi xenofobia.

În context, Ana Guţu a citat un exemplu din mass-media on-line din Federaţia Rusă. Este vorba de articolul “10 duşmani ai Rusiei”, publicat de portalul “Moskovskie novosti”, pe 30 martie 2012. Printre cei aşa-zişi duşmani ai Rusiei se regăseşte şi Preşedintele PL Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte interimar al Republicii Moldova în perioada 2009–2010, fiindu-i incriminat decretul prezidenţial despre comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice din 1940. “Cum de înţeles declararea cuiva inamic al Rusiei doar pentru faptul că a decis comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice? Nu este oare decretul lui Mihai Ghimpu o decizie luată în consens cu Rezoluţia APCE 1481 din 2006 Cu privire la necesitatea condamnării regimurilor totalitar-comuniste?”, a reacţionat deputata.

În opinia deputatei Ana Guţu, şi în Republica Moldova există “portaluri de ştiri iresponsabile”. “Aceste portaluri propagă ura rasială, naţională şi xenofobia. Din păcate, reglementările legale în acest domeniu, care pot ajunge până la retragerea licenţei de emisie, sunt tratate uneori, inclusiv de unii oficiali internaţionali, drept un prejudiciu adus democraţiei, ceea ce nici pe departe nu este adevărat”, a precizat deputata.

Ana Guţu a menţionat că este imperios necesar de a stabili un echilibru între apărarea libertăţii de exprimare ale media pe internet şi responsabilitatea jurnaliştilor, pentru a asigura o informare corectă şi echidistantă a publicului larg.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Turciei în Republica Moldova Deputatul Gheorghe Brega: Crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în varianta propusă de Guvern, este inacceptabilă